Ucigaşul tăcut! Fumatul îţi distruge sănătatea şi afectează mediul înconjurător

Te-ai întrebat vreodată cum afectează fumatul, mediul înconjurător? Să ştii că acest obicei nociv pentru sănătatea ta, are efecte negative şi asupra ecosistemului.

În ultimii 50 de ani, 1,5 miliarde de hectare de păduri au fost tăiate, iar 200.000 de hectare de teren sunt defrișate an de an pentru cultivarea tutunului.

Iar industria tutunului produce 82 de milioane de tone de emisii de CO2 anual.

CITEŞTE ŞI: Concluziile specialiștilor ABA Banat în cazul peștilor găsiți morți pe râul Bega!

Cât despre efectele negative asupra populaţiei, trebuie spus că anual se înregistrează peste 6 milioane de decese, la nivel mondial, cauzate de consumul de țigări sau tutun.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, numărul fumătorilor va depăși cifra de 1,3 miliarde în 2025, iar trendul, spun specialiștii, este unul de creștere.

Data de 31 mai a fost declarată, în 1987, Ziua Mondială fară Tutun.

Tema din acest an este dedicată mediului înconjurător și efectelor pe care le au țigările și tutunul asupra acestuia.

Acțiunea lor este deopotrivă asupra surselor de apă, asupra aerului și asupra solului.

De exemplu, tutunul este cultivat pe milioane de hectare în detrimentul culturilor agricole care ar putea hrăni câteva milioane de oameni.

Pentru fabricarea a 300 de țigări este necesară tăierea unui copac, ceea ce a dus în ultima jumătate de secol la defrișări masive.

Mai mult, filtrele de țigări care ajung în apă duc la afectarea ecosistemelor, infestându-le cu substanțe toxice.

Fumul de tutun conține mai multe tipuri de gaze care produc efecte de seră.

Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, reprezentând echivalentul a 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii.

“Nu doar ecosistemul este afectat de tutun, ci și cei care se ocupă de cultivarea și prelucrarea acestuia. În literatură a fost descrisă ,,boală tutunului verde’’, o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 cultivatori. Aceștia pot prezenta concentrații crescute de aluminiu și arsenic în sânge, din cauza expunerii la pesticide, cu consecințe majore asupra sănătății (malformații congenitale, tumori benigne și maligne, modificări genetice, tulburări hematologice, tulburări neurologice și tulburări endocrine)”, spune dr. Monica Marc, medic penumolog La Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Rezidenţii din Timişoara şi proprietarii de maşini electrice îşi pot face online abonamente de parcare

În cadrul acestei unităţi sanitare, funcționează un cabinet de consiliere pentru renunțarea la fumat.
Cei care doresc să nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializați, dar și recomandări de tratament.

De altfel, pe parcursul a 8 episoade, postate pe pagina de Facebook a spitalului, medicul Monica Marc explică ce efecte poate avea fumatul, ce înseamnă dependența de tutun, ce substanțe conține tutunul și cât sunt de toxice țigările, dar și ce trebuie să facă cei care vor să renunțe la fumat.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Tinerii din PNL Timiș au un nou preşedinte! Şi-au stabilit şi un nou obiectiv: scăderea vârstei de vot

Organizaţia TNL Timiș și-a ales noua conducere pentru un mandat de 4 ani, în prezența a peste 400 de membri, dintre care peste 300 fiind tineri liberali cu drept de vot din tot județul. Componența noului for de conducere – BPJ TNL Timiș – este formată din: ·      Președinte: Ionuț Sîrbu ·      Prim-vicepreședinte: Alexandru Bodea ·      Prim-vicepreședinte: Milovan […]

Probleme cu apa din cauza caniculei! Presiune scăzută în mai multe localități din Timiș

Din cauza consumului excesiv de apă datorat perioadei caniculare, în localitățile Criciova, Cireșu și Jdioara se înregistrează o presiune scăzută și este posibil ca acestea să rămână fără apă. Autoritățile atrag atenția că utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este interzisă. Conform normelor în vigoare, necesarul de apă pentru […]
primaria tm

Primăria Timişoara se digitalizează! O actriţă, implicată în procesul de tehnologizare

Începând de luni, 4 iulie, vechea centrală analogică a Primăriei Timișoara va intra în pensie și va fi înlocuită de o centrală digitală nou-nouță. Vocea care îi va ajuta pe timișoreni să obțină informațiile de care au nevoie sau să intre în legătură cu anumite departamente și direcții îi aparține cunoscutei actrițe timișorene Olga Török. […]

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.