O nouă premieră la Timişoara! Muzeul Naţional al Banatului, gazda unui simpozion internaţional

În premieră națională, Muzeul Național al Banatului împreună cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași și sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează un simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia.

Încă din septembrie 2020, Muzeul Național al Banatului din Timișoara și-a propus organizarea unui simpozion internațional dedicat culturii sarmaților din Eurasia.

Însă din cauza pandemiei de SARS-COV2 a tot fost amânat evenimentul pentru anul 2021, fiind însă posibilă organizarea lui abia în vara lui 2022.

CITEŞTE ŞI: Cod portocaliu de caniculă în vestul ţării! Temperaturile ajung la 38 de grade iar disconfortul termic va fi accentuat

Noua situație economică devastatoare, precum și izbucnirea războiului din Ucraina, a obligat organizatorii să restrângă subiectul conferinței, la titlul următor: „Sarmații și „ceilalți”: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”, în prima jumătate a mileniului I.

La manifestarea științifică se vor întâlni peste 50 de participanți din diverse țări (cum ar fi România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, SUA, Polonia, Germania) cu interes de cercetare pentru tema evenimentului. Conferința internațională – prima de acest fel din România – își propune să sprijine comunicarea între specialiștii tineri și cei consacrați pentru a discuta despre culturile nomadice și sedentare din Europa Centrală și de Est în prima jumătate a mileniului I d.Hr. (cu accent principal pe sarmați) și de a dezbate științific ultimele descoperiri arheologice și antropologice în domeniu.

Abordările vor fi diferite (prelegeri, prezentări-poster, display de ceramică) și vor permite specialiștilor din diverse țari să facă schimb de cunoștințe și abilități metodologice pe diverse teme (de istorie, arheologie, antropologie, arheozoologie).

Limba de comunicare în cadrul conferinței va fi engleză și discuțiile se vor concentra pe următoarele subiecte:

1. Ce este un „Sarmat” în zilele noastre? Cimitire și comunități din diferite regiuni ale Europei.

2. Identități culturale în Barbaricum pe Dunărea Mijlocie și Inferioară (în secolele I – IV d.Hr.): Sarmații și vecinii lor (sciți, daci, germanici etc.).

3. Materiale atribuite popoarelor sedentare și nomade; produse locale versus importurile romane.

4. Abordări multidisciplinare noi pentru înțelegerea paleodemografiei, a stării de sănătate, a dietei și a mobilității comunităților sedentare și nomade.

CITEŞTE ŞI: Scandal de proporţii în PNL Timiş! Nica vrea capul primarului din Lugoj

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare

Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.

Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în urmă cu puţin timp, la Timişoara, în zona AEM.

VIDEO: Scandal la Dumbrăviţa, unde primarul aruncă în stradă, copiii cu probleme sociale şi cu dizabilităţi

S-au încins spiritele, în această după-amiază, la dezbaterea publică privind soarta Centrului de Zi din comuna Dumbrăviţa.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.