Puncţii mamare sub ghidaj ecografic, pentru depistarea cancerului de sân! Cea mai nouă tehnică, folosită de medicii de la Spitalul Victor Babeş

Biopsia mamară sub ghidaj ecografic reprezintă una dintre cele mai noi tehnici folosite în cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Intervenția este, practic, ultima etapă de diagnostic în cadrul investigației unei suspiciuni de cancer.

Pacientele au deja un prim scor de risc crescut, obținut în urma unei mamografii, completată de cele mai multe ori cu un examen de ultrasonografie mamară, pasul următor fiind biopsia.

CITEŞTE ŞI: Scandal la Timişoara, pe tema mutării haotice a elevilor din două şcoli, decisă de Laţcău

Aceasta este făcută sub ghidaj ecografic, permițând obținerea unui fragment din țesutul tumoral ce urmează a fi supus apoi unei analize anatomopatologice care va reliefa  tipul și subtipul tumoral caracteristic leziunii respective, va permite analiza unor parametri, a unor mutații și a unor caracteristici lezionale care fac posibilă, pe de-o parte, încadrarea tumorală, iar, pe de alta, stabilirea unei conduite terapeutice.

Presupune o examinare ecografică prealabilă, pentru a alege zona de abord care pune în evidență leziunea și căile de abord cât mai facile până în vecinătatea leziunii. Intervenția se face sub anestezie locală, utilizându-se un pistol semiautomat de biopsie. În termeni simpli, un ac mai gros care este introdus până la nivel lezional, după o anestezie locală, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedură, fragmentele sunt fixate în formol, sunt trimise către laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta rămâne sub observație”, explică Antonio Fabian, medic resident la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Incizia efectuată cu ajutorul unui bisturiu are dimensiuni foarte mici, de câțiva mm, pentru a permite pătrunderea unui ac, de care e legat un fir subțire, care va fi condus, sub control imagistic, până la leziunea aflată la nivelul sânului.

Zona de acțiune este mai bine vizualizată datorită ghidajului ecografic.

Pistolul de biopsie și instrumentarul de prelevare semiautomat permit recoltarea unui fragment cilindric care îl va ajuta pe specialistul anatomopatolog să obțină un rezultat care să facă diferența între un nodul benign și unul malign.

“Din punct de vedere legal, din punct de vedere terapeutic, pacienta sau pacientul, în cazuri mult mai rare, nu poate fi încadrat oncologic, ca să beneficieze de un tratament modern și țintit și cu o anumită rată de succes, și să aibă un potențial ori de curabilitate ori de prelungire a supraviețuirii și de îmbunătățire a calității vieții, fără un rezultat histopatologic.  Și, mai mult decât atât, rezultatul histopatologic tranșează diagnosticul diferențial între o leziune benignă și una malignă”, mai spune Fabian.

Procedura, care se face pe baza unei internări de zi, are mai puține riscuri decât chirurgia clasică și permite recuperarea mai rapidă a pacientei.

CITEŞTE ŞI: FOTO A ars ca o torță! O mașină de curierat, cuprinsă de flăcări, la Timișoara!

“Tehnica de biopsie mamară vine în completarea examenului imagistic al sânului pentru leziunile suspecte. Este o metodă minim invazivă care va confirma această suspiciune a unei posibile leziuni neoplazice. Pacientele care se internează sau se adresează spitalului nostru vin cu o suspiciune de leziune mamară și pleacă cu o confirmare de diagnostic, ceea ce este foarte important în managementul acestei patologii”, explică dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș Timișoara, unde astfel de intervenţii se fac în baza unei programări.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

VIDEO: Revoltă lângă Timişoara! Părinţii copiilor cu dizabilităţi şi cu probleme financiare cer redeschiderea Centrului de Zi

Scandalul din comuna Dumbrăviţa, pe tema Centrului de Zi pare fără sfârşit, în contextul în care locaţia rămâne închisă, din cauză că nu mai are licenţă de funcţionare.

Ţeapă marca PNL – Nica! Acuzaţii gave ale USR-iştilor, cu privire la restaurarea Castelului Huniade

USR Timiș trage un semnal de alarmă cu privire la firma care se va ocupa de proiectul tehnic pentru restaurarea Castelului Huniade.

Înjunghiați într-o parcare la intrarea în Timișoara! Doi cetățeni turci au ajuns în stare gravă la spital

Scandal într-o parcare de tiruri, la marginea Timișoarei, între trei cetățeni turci! Doi dintre ei au ajuns la spital, după ce au fost înjunghiați.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.