LIVE: Imagini care îţi taie respiraţia! Cum explică fizicianul Sandu Golcea, fotografile prezentate de NASA?

În urmă cu foarte puţin timp, NASA a început să transmită imaginile suprinse de telescopul James Webb, care arată cele mai îndepărtate galaxii ale Universului.

Sunt fotografii realizate la 1,5 milioane de kiometri distanţă de Pământ.

Telescopul a ajuns acolo, în decembrie anul trecut, iar până acum au fost necesare aliniearea oglinzilor şi calibrarea instrumentelor.

CITEŞTE ŞI: Reacţia Primăriei Timişoara, acuzată că încalcă protocolul cu UVT: Timişoara nu are nevoie de gelozii universitare

Telescopul costă aproape 10 miliarde de dolari, iar la lansarea lui au participat NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, precum şi cea din Canada.

Telescopul James Webb are un parasolar de dimensiunea unui teren de tenis.

“Ne ajung informaţiile care sunt cât mai aproape ca timp, de formarea universului. Dacă Universul s-a format în cunoscuta teorie Big Bang, atunci, în urma exploziei iniţiale, radiaţia luminoasă s-a împrăştiat în toate direcţiile, într-un spaţiu relativ  omogen. Radiaţia luminoasă are viteză limitată. Viteza luminii este viteza maximă în Univers, aproape 300.000 de km/s. Cu alte cuvinte, şi luminii îi trebuie un timp ca să parcurgă o anumită distanţă”, a explicat prof. dr. Sandu Golcea, la podcastul sursa de Vest fără Filtru.

Mai exact, imaginile prezentate acum de NASA, reprezintă Universul, la scurt timp după momentul Big Bang.

TRANSMISIUNEA LIVE A IMAGINILOR AICI

“Dacă telescopul preia lumina de la stele foarte îndepărtate, înseamnă că lumina care ajunge să fe preluată de telescop, a fost emisă cu foarte mult timp în urmă. Ceea ce telescopul preia ca imagine, nu mai există poate, de milioane de ani. Aşa că, ceea ce vedem cu un telescop care are capacitatea de a prinde radiaţie slabă şi foarte îndepărtată, sunt de fapt imagini a ceea ce a existat cândva, la începutul formării Universului”, mai spune Golcea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

VIDEO Protest al studenţilor la Timişoara! Sunt nemulţumiţi de modificările aduse la Legea Educației

Sute de studenţi din întreaga ţară protestează la Timişoara! Tinerii sunt nemulţumiţi că nu au fost consulaţi cu privire la noile modificări aduse Legii Educaţiei în ceea ce priveşte învăţământul superior.

Timişul se topeşte! Sunt aşteptate temperaturi de 40 de grade! ANM a emis cod portocaliu de caniculă

Temperaturi de până la 40 de grade sunt aşteptate în vestul ţării! Motiv pentru care ANM a emis un cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Autospecială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt, în dotarea ISU Timiş! Investiţia e de aproximativ 800.000 de lei

Consiliul Județean Timiș cumpără o ambulanță specială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt. Aceasta va intra în dotarea ISU Banat.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.