Skip to main content

14 ani de NATO, marcați la Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit astăzi o conferință, cu prilejul împlinirii a 14 ani de când România a aderat la NATO.

Ministerul Educației Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale organizează un șir de conferințe în universitățile din țară. Printre acestea și numără și Universitatea de Vest din Timișoara, acolo unde zeci de studenți și elevi au răspuns invitației și au fost prezenți la UVT.

Prezent a fost și generalul Vasile Toader care spune că, odată cu intrarea în NATO, România a devenit un partener credibil și un aliat de încredere.

Totodată, generalul a transmis că, în ciuda pierderilor dureroase pe care țara noastră le-a avut în teatrele de operații, România a câștigat o poziție extrem de importantă.

CITEȘTE ȘI: Căutări disperate pentru găsirea unui profesor de fizică! Bărbatul a căzut într-un râu

“Știm că a fost dureros pentru toate pierderile pe care le-am avut, întotdeauna se întâmplă așa ceva, știți foarte bine că nimic nu se realizează durabil fără sacrificiu. Mi-e foarte greu să spun, însă vreau să subliniez poziția pe care România a câștigat-o după toate participările în teatrele de operație și participările la misiunile conduse de NATO și de UE. Pentru Afganistan am reușit să contribuim la realizarea unui mediu de securitate și la instruirea armatei și poliției afgane, pentru Irak am reușit să participăm cu efective care au concurat la pregătirea armatei irakiene, la fel de bine am reușit să participăm la promovarea stabilității în Balcani și aș putea să aduc în discuție și colegii care participă la posturile din străinătate, sunt peste 200 de ofițeri și subofițeri, bărbați și femei, oameni care poartă imaginea României. Prioritatea numărul unu este respectarea angajamentelor asumate, atât pentru participarea la misiuni și operații conduse de NATO, cât și pentru cheltuielile de apărare, pentru investițiile în industria națională. O altă prioritate este înzestrarea. Suntem beneficiarii unei înțelegeri, unui acord politic de alocare a procentului de 2% pentru apărare, procent pe care vrem să-l utilizăm eficient, acum armata are mai mult nevoie de acești bani pentru a reuși să redevină o armată modernă, interoperabilă, flexibilă, capabilă de a aduce acțiuni împreună cu partenerii și cu aliații noștri”, a declarat generalul Vasile Toader.

CITEȘTE ȘI: Descinderi la traficanții de droguri! 18 persoane reținute și duse la audieri

În cadrul evenimentului, tinerii au aflat cum anume a participat România în teatrele de operații, cum s-a pregătit armata, care este contribuția acesteia în NATO, dar și care este numărul de militari participanți.

uwt

Rectorul UVT, Marilen Pirtea spune că aderarea României la NATO reprezintă un moment extrem de important pentru țara noastră și că astfel de concepte ar trebui discutate în orice universitate.

“S-a ales Universitatea de Vest din Timișoara, pentru orașul Timișoara, pentru că preocupările noastre în domenii largi și zonele de curiozitate pe care noi le abordăm în cadrul masterului nostru, au dus la existența acestei conferințe la UVT. Este o conferință de mediatizare, de diseminare a contribuției României ca membru NATO, după 14 ani de la semnarea acestui acord, evident că suntem într-o zonă mai sigură din multe puncte de vedere. Conceptele trebuie  diseminate, educația trebuie să le cunoască și unde se poate face mai bine acest lucru decât într-o universitate unde fluxul ideilor, persoanelor este unul extrem de dinamic și de aceea sper că la această conferință multă lume va merge mult mai îmbogățită, cu cunoștiințe, cu informații legat de prezența României în NATO și contribuțiile majore pe care le avem în această organizație”, a transmis rectorul Universității de Vest, Marilen Pirtea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Ultimele noutăți legislative din domeniul construcțiilor, prezentate firmelor de profil, în cadrul unui seminar marca CCIAT!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat un seminar de informare privind aspecte ale legislației în vigoare în domeniul construcțiilor.

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.

Criminalul de la Medicină avea discernământ când şi-a măcelărit iubita! Concluziilie psihiatrilor care l-au expertizat pe tânărul de 23 de ani

La o lună de când Andreea Morega, studentă la Universitatea de Medicnă din Timişoara, a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit, au venit rezultatele expertizei psihiatrice ale celui care i-a curmat viaţa, la numai 21 de ani.