Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

O nouă premieră naţională, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara! Bolnavii de coronavirus, nu mai sunt expuşi la iradiere, pentru examinarea pulmonară

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara  au implementat o procedură unică în România, pentru realizarea radiografiilor pulmonare.

Astfel de investigaţii sunt absolut necesare în cazul bolnavilor de coronavirus, ai căror plămâni sunt puternic afectaţi şi care necesită repetarea procedurilor.

Însă, metodele clasice, printre care şi cea realizată cu ajutorul computerului tomograf, afectează organismul, pentru că doza de iradiere este foarte ridicată.

CITEŞTE ŞI: Începe o nouă campanie trimestrială de colectare a deşeurilor periculoase în zona 1 Timiş

Pentru a reduce cantitatea de radiații la care sunt expuși pacienții, specialiștii în radiologie ai Spitalului Victor Babeș au decis adaptarea protocolului de scanare normala, în sensul folosirii tehnicii CT cu doză redusa de radiații (CT Low-dose).

Noua tehnică, de care au beneficiat până acum peste 200 de pacienți infectați cu noul coronavirus, reduce cu aproape 70% cantitatea de radiații la care sunt expuși aceștia în timpul examinării.

În acest fel, pacientului i se pot face mai multe investigații imagistice de computer tomograf fără a fi expus unei doze mari de radiații care să depășească în doar câteva zile valoarea anuala pe unitate de volum recomandată la nivel mondial pentru examenele de acest fel.

“Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere ( low dose CT), pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienții bolnavi de COVID-19 ai căror plămâni sunt puternic afectați de boală. Știm că pacienții rămân internați două-trei săptămâni, în funcție de gravitatea bolii. În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu crește doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă”, spune dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara.

În cazul unei scanări cu un CT clasic, doza de radiații la care este supus pacientul se apropie de 350mGy/cm,  în timp ce, în cazul unui proceduri low dose CT nu depășește 90mGy/cm.

CITEŞTE ŞI: Mărturia în lacrimi a unei paciente cu plămânii afectaţi de coronavirus, refuzată de trei spitale: Mi-a fost foarte frică. Era frica morţii!

“În cazul acestei proceduri, low dose CT, se păstrează aceeași calitate a imaginii, diferențele fiind insesizabile în cazul acestor pacienți infectați cu SARS-CoV 2. Mai mult, folosim același aparat performant și același tip de scanare. Practic nu exista diferențe semnificative din punct de vedere al imagisticii diagnosticului față de un CT standard”, spune dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul Victor Babeș Timişoara.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login