Skip to main content

Procedură unică în vestul țării pentru diagnosticarea cancerului de plămân! Medicii folosesc un dispozitiv modern pentru realizarea biopsiilor la -89 de grade Celsius

Criobiopsia, metoda ultramodernă care asigură o diagnosticare corectă a cancerului folosind țesut înghețat la -89 de grade Celsius este folosită la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Pneumologii Spitalului de Boli Infecțioase folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronșice. Acesta permite realizarea a ceea ce în literatura de specialitate este prezentat drept criobiopsie.

CITEŞTE ŞI: Ucraina bombardată de 20 de zile! O nouă rundă de negocieri cu Rusia are loc astăzi! 

Mai exact, este o metodă prin care cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai ușor. Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este înghețat țesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă și mai apoi extras.

Dispozitivul folosește dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius. Utilizarea procedurii de criobiopsie are mai multe avantaje.

În primul rând, endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, “piesa” este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune Emanuela Vaștag – medic pneumolog  în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Dispozitivul ce realizează criobiopsia se folosește cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstițiale difuză (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse. 

Criobiopsia se folosește cu succes în aceste pneumopatii interstițiale difuze. În unele cazuri diagnosticarea și clasificarea corectă a unei astfel de afecțiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate și a unor analize de laborator ci este necesară obținerea unor biopsii din periferia plămânului. Și atunci avem de ales între intervenția chirurgicală clasică și cea minim invazivă, prin înghețarea țesutului și extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit și pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronșii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numește dezobstrucție, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respirație normală. În același timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, mai spune Emanuela Vaștag.

CITEŞTE ŞI: Accident în lanţ, pe autostrada A1! Un om a murit şi alţi trei au fost răniţi

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara este Centru de Excelență în diagnosticarea cancerului pulmonar.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.