Pierderi uriașe în 2021, la Colterm! Municipalitatea prezintă bilanțul termoenergetic avizat de ANRE

Societatea de termoficare, Colterm, a transmis către Primăria Timișoara bilanțul pentru anul 2021 cu privire la energia pe care a produs-o și distribuit-o la consumatori, precum și pierderile aferente.

Pierderile înregistrate sunt de două tipuri: pierderi tehnologice, cauzate de avarii din sistem sau de pierderea căldurii în mediul ambiant, și pierderi reale, care le includ pe cele tehnologice, dar și pe cele cauzate de modul haotic de debranșare de la sistemul centralizat în ultimii 15 ani.

Pierderile tehnologice din 2021 sunt de 341.440,51 MWh, din care cele mai mari:

  • 184.737,74 MWh în producerea energiei din toate centralele
  • 97.415,31 MWh în rețeaua primară (de transport)
  • 56.319,88 MWh în rețeaua secundară (de distribuție)

Este prima dată când vedem, din date verificate și aprobate de autoritatea din domeniul energiei, situația reală a pierderilor din sistemul de termoficare centralizat. Lipsa de asumare politică se vede în sutele de mii de megawati oră pierduți. Am pornit, cât s-a putut de repede, retehnologizarea a 29 de kilometri de conducte, modul cel mai bun de reducere al pierderilor tehnologice și acest bilanț reiterează că vom elimina jumătate din ele. Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient. Avem încă un proiect în lucru pe 3 kilometri și jumătate, pentru care vrem să începem anul viitor execuția”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare din Timișoara, care cuprinde 30 de kilometri din cele mai degradate porțiuni, va avea un impact considerabil pentru reducerea pierderilor tehnologice. La finalul proiectului, pierderile tehnologice vor fi reduse cu 50,3% (77.438,8 MWh). Cu alte cuvinte, investiția va reduce la jumătate căldura pierdută pe drumul dintre termocentrale și consumatori. Pentru realizarea proiectului de investiții sunt induse pierderi suplimentare, rezultate din golirea conductelor vechi și efectuarea testelor pentru cele noi montate.

Sistemul municipal de termoficare cuprinde pe partea de producție a energiei: o centrală electrotermică mare (CET Sud), o centrală termică mare (CT Centru), 6 centrale de cartier (3 CT-uri și 3 CET-uri), 117 puncte termice proprii și 30 de puncte termice ce aparțin unor agenți economici.

Rețeaua de termoficare este formată din 73 de kilometri de rețea primară, cu 3 magistrale de transport care se conectează prin punctele termice la 222 de kilometri de rețea secundară, de distribuție a apei calde și pentru încălzire. Doar jumătate din rețeaua secundară are conducte preizolate, moderne, restul fiind conducte clasice izolate cu vată minerală.

În 2021, CT Centru a avut o eficiență de producție de peste 95%, iar CET Sud o eficiență de producție de aproximativ 70%. În total, 909.031,94 MWh de combustibil au fost folosiți pentru producția energetică Colterm, cu un mix echilibrat de combustibil (aproximativ jumătate din pondere cărbune, jumătate gaz natural), cea mai mare parte fiind realizată de cele două centrale mari.

Bilanțul a fost întocmit de INCDE-ICEMENBERG București, auditor energetic clasa II complex, atestat ANRE.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

VIDEO Protest al studenţilor la Timişoara! Sunt nemulţumiţi de modificările aduse la Legea Educației

Sute de studenţi din întreaga ţară protestează la Timişoara! Tinerii sunt nemulţumiţi că nu au fost consulaţi cu privire la noile modificări aduse Legii Educaţiei în ceea ce priveşte învăţământul superior.

Timişul se topeşte! Sunt aşteptate temperaturi de 40 de grade! ANM a emis cod portocaliu de caniculă

Temperaturi de până la 40 de grade sunt aşteptate în vestul ţării! Motiv pentru care ANM a emis un cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Autospecială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt, în dotarea ISU Timiş! Investiţia e de aproximativ 800.000 de lei

Consiliul Județean Timiș cumpără o ambulanță specială destinată transportului persoanelor cu risc contagios înalt. Aceasta va intra în dotarea ISU Banat.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.