Memorandum de Înțelegere privind colaborarea economică, semnat de  CCIA Timiș și Camera de Comerț Istanbul (ICOC)

Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, și omologul său Şekib Avdagiç, Președintele Camerei de Comerț Istanbul, cea de-a doua cameră de comerț din lume, au semnat la Istanbul un acord de colaborare sub forma unui Memorandum de Înțelegere. Documentul stabilește cadrul instituțional de cooperare, în condiții de egalitate și de beneficii reciproc avantajoase, destinat consolidării și promovării comerțului și investițiilor, stimulării parteneriatelor de afaceri între companiile din cele două țări și regiuni.

Totodată, acordul prevede organizarea atât la Timișoara cât și la Istanbul de evenimente destinate dezvoltării schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale, dar și schimburi de experiență și bune practici în domeniul învățământului profesional, participarea reciprocă la târguri și expoziții, schimb de informații oportunități de afaceri, colaborare în proiecte finanțate.

Pentru anul acesta, am convenit cu dl. președinte Avdagiç organizarea a trei evenimente economice, la Istanbul și la Timișoara. Astfel, vom organiza un Forum de Afaceri româno-turc, un eveniment de anvergură sub genericul „Turcia se prezintă” ce va cuprinde întâlniri de afaceri, o expoziție de produse turcești și o seara culturală, cât și participarea firmelor din Turcia la Expo Mobila Timișoara”, a transmis Președinte CCIAT, Florica CHIRIȚĂ.

Semnarea acordului de colaborare a fost urmarea a două vizite de lucru efectuate de președintele CCIA Timiș la Camera de Comerț Istanbul, în septembrie 2019 și februarie 2020 – vizite ce au avut ca obiectiv identificarea de oportunități și proiecte concrete de cooperare, în beneficiul celor două comunități de afaceri. În finalul întrevederii, Președintele Şekib Avdagiç a înmânat dnei Chiriță un tablou inedit reprezentând imaginea în relief a clădirii Camerei.

Cu peste 640.000 de membri, Camera de Comerț Istanbul are misiunea de a crește ponderea membrilor săi în comerțul internațional, contribuind la ascensiunea Turciei ca putere regională. ICOC este conștientă de rolul său crucial în ceea ce privește nevoia de a răspunde la problemele structurale și actuale cu care se confruntă sectorul privat, de a spori puterea comercială internațională a Turciei și de a oferi un mediu de dezvoltare sigur și stabil pentru economia națională.

La data de 31 decembrie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 7037,892 milioane EURO, din care exportul a fost de 2619,545 milioane EURO și importul de 4418,347 milioane EURO, soldul fiind de 1798,803 milioane EURO în favoarea Turciei.

La aceeași dată, erau înregistrate în România 16.799 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 634.738.100 euro, reprezentând 1,38% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea investiției în echivalent valută, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. În Județul Timiș, conform statisticilor ORC, sunt înmatriculate 58 de firme active cu asociați din Turcia, cu un capital social subscris de 296.000 euro.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Înfiorător! Un bărbat a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu maşina pe care o conducea

Accident rutier grav, în această dimineaţă, provocat de şoferul unui autoturism, un borbat de 73 de ani. AcesTa a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, Pe DJ 592 D, care leagă municipiul Lugoj de localitatea Jabăr. CITEŞTE ŞI: Video: Regretul unei fete din LGBTQ+: aş vrea ca părinţii să mă susţină Maşina a părăsit partea […]

Se oprește apa, săptămâna viitoare, în mai multe localități din județ! Aquatim anunță mai multe lucrări la rețele

Luni, 4 iulie, între orele 9-15, se va întrerupe furnizarea apei în Giarmata Vii pentru executarea unei legături de conducte la intersecția străzilor Înfrățirii și Parcului. În același interval orar se va opri apa și în Moșnița Nouă, pe străzile Amsterdam, San Marino, București, Florența, Berlin, Lisabona, Podgorica, La Valetta și Viena, pentru executarea unei […]

Video: Regretul unei fete din LGBTQ+: aş vrea ca părinţii să mă susţină

La Timişoara a avut loc, în această după-amiază, Pride TM, un marş destinat comunităţii LGBTQ+. Aproximativ 500 de participanţi, membri ai comunităţii dar şi susţinători s-au adunat în parcul din spatele Casei Căsătoriilor, de unde au pornit prin oraş, pe un traseu stabilit de dinainte. CITEŞTE ŞI: Disperare în familia unei copile de 13 ani! […]

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.