Skip to main content

INTERVIU! Marius Craina vorbește despre nepăsarea Ministerului Sănătății: „Ne rugăm zilnic ca RMN-ul să nu cedeze”

Medicul Marius Craina, manager al Spitalului Județean din Timișoara, vorbește despre reușitele și nereușitele din acest an!

Un an în care Ministerul Sănătății a fost aproape absent în relația cu instituția sanitară, un an în care conducerii centrale nu i-a păsat de faptul că medicii de aici erau obligați să lucreze cu o aparatură gata să cedeze în orice moment. În această situație s-au aflat medicii de la stația de sterilizare a spitalului, care între timp a fost reabilitată, dar în aceeași situația se află și doctorii ce lucrează cu singurul aparat RMN din unitatea medicală.

La Spitalul Județean bolnavii nu mai plătesc investigațiile de tip RMN, și numărul celor care apelează pentru aceste teste este în continuă creștere. Dar aparatul este extrem de șubred, iar medicii se roagă zi de zi să nu se strice. Ministerul Sănătății nu pare însă să vadă acest lucru, chiar dacă conducerea Spitalului Județean din Timișoara a trimis diverse adrese la București. De ce spune managerul instituției sanitare, Marius Craina, că este pus în postura de a juca rolul lui Dumnezeu? Vedeți mai jos:

-Morga și stația de sterilizare sunt două dintre cele mai importante proiecte pe care le-ați finalizat anul acesta. Spuneți-ne mai multe despre ele și despre cum au schimbat ele Spitalul Județean din Timișoara.

Discutăm despre o renovare completă a prosecturii, o renovare care a venit după 40 de ani de la înființarea morgii. În aceste patru decenii nu s-a efectuat nicio intervenție majoră în acel compartiment al Spitalului Județean. A fost o lucrare finanțată în totalitate de Consiliul Județean, a fost un proiect de mare anvergură. A adus o mare, mare creștere din punct de vedere al modernizării pentru că așa cum arăta înainte nu ne făcea cinste, dar acum poate fi comparată cu centrele moderne din străinătate. O a doua reabilitare majoră este, așa cum ați spus, reabilitarea stației de sterilizare. Aceasta funcționează în Spitalul Județean din 1973, de când s-a dat în folosință spitalul, deci tot de peste patru decenii nu au fost făcute reabilitări majore. Înainte de a începe renovarea, am avut luni de zile în care în fiecare zi tremuram căci acesta putea să cedeze din punct de vedere tehnic. S-au făcut nenumărate intervenții de urgență asupra stației de sterilizare, căci ne trezeam că diverse piese se stricau. Era o problemă mare căci de buna funcționare a stației depinde viața pacienților. Am trecut acest proiect ca prioritate pe investițiile Spitalului Județean și am avut două surse de finanțare: Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, care a asigurat aparatura de ultimă generație. Acum totul arată și funcționează ca în marile centre europene.

-Finalul anului 2015 vă prindea cu inaugurarea robotului Da Vinci. Cum  va ajută acum această investiție?

Anul acesta a urmat o perioadă de perfecționare și de creștere a capacității personalului ce lucrează pe acest robot, au fost efectuate câteva zeci de intervenții chirurgicale cu ajutorul lui, am avut câteva premiere medicale, și vizite a mari personalități din lumea roboticii, care au susținut acest proiect. Cu toate acestea, avem o mare problemă cu finanțarea instrumentelor și produselor consumabile necesare fiecărei intervenții chirurgicale. Pentru un cancer de colon, de exemplu, produsele consumabile pe care le utilizăm ajung la valoarea a cca 3.000 de euro. Ceea ce primim noi prin DRG e nesemnificativ, față de ceea ce ne-ar trebui. Practic, spitalul trebuie să susțină o mare parte din costurile unei operații pe cale robotică. Am avut mai multe consultări cu medicii și considerăm obligatorie și oportună intervenția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin crearea unui program național care să asigure tot ceea ce înseamnă produse consumabile în operațiile desfășurate pe cale robotică. În România, avem un număr foarte redus de centre care practică chirurgia robotică dar dacă nici acele centre nu sunt susținute, mergem pe o direcție greșită. Nu putem ca în anul 2016 să nu acceptăm că toți pacienții care au nevoie de chirurgie robotică nu pot beneficia pentru că nu există bani. Este imposibil de crezut că doar prin resursa proprie un spital va reuși să susțină astfel de intervenții. Este incorect față de pacient! Managerul de spital nu poate să joace rolul de Dumnezeu și să spună că până la pacientul 100 are bani și atât. Este de datoria următorului Guvern să intervină rapid de tot în aceste fenomene și să ia cont de părerile specialiștilor, pentru că pun în pericol performanțele medicale pe care România le poate efectua.

-Este cu adevărat trist ce se întâmplă. Cu ce alte probleme v-ați mai confruntat în acest an din mandat?

Ceea ce nu am reușit, și nu sunt deloc mândru de acest lucru, este faptul că nu am reușit dotarea cu aparatură medicală. Am avut o relație extrem de dificilă, chiar absentă cu Ministerul Sănătății. Este adevărat că în ultimul an s-au schimbat trei miniștrii, dar e inadmisibil ca o unitate sanitară să nu primescă fonduri pentru dotarea cu aparatură medicală care este absolut justificată și de o mare necesitate. Am discutat cu ministrul Sănătății și am atras atenția cu privire la gradul avansat de uzură pe care îl prezintă unicul RMN al Spitalului Județean, pentru care pacienții nu mai plătesc investigațiile, și am considerat prioritate zero achiziționarea unui nou RMN pentru că și aici, ca la stația de sterilizare, zilnic ne rugăm ca aparatul să nu cedeze. Să sperăm, totuși, că anul 2017 va aduce mai multă înțelepciune și înțelegere din partea conducătorilor care au pixul în mână. 

-Probleme au fost și cu mâncarea bolnavilor.

Este adevărat. În luna februarie am stabilit ca este momentul să trecem spre o nouă etapă spre civilizație, să nu mai preparăm mâncarea în Spitalul Județean și aceasta să fie produsă altundeva și adusă aici în caserole, cum se întâmplă peste tot. Am avut probleme după câștigarea licitației, dar cu ajutorul specialiștilor am depășit momentul și acum suntem în plină licitație pentru următorii distribuitori. Acesta se va finaliza la mijlocul lunii ianuarie 2017, când vom afla noua firmă care va prepara hrana pentru Spitalul Județean. Acum absolut toată lumea este mulțumită de mâncare. Pentru că nu mai preparăm mâncare aici am câștigat și un spațiu de 700mp, care va fi alocat către destinații medicale în viitor, având în vedere lipsa acută.

-Dar să ne întoarcem la lucrurile bune care s-au întâmplat în Spitalul Județean în 2016. S-au făcut multe investiții în infrasructură.

Da! Din acest punct de vedere au fost investiții de câteva milioane de lei care au fost susținute de Consiliul Județean. Mai sunt câteva lucrări în desfășurare. În 2016 spitalul a arătat mai mult ca un șantier de construcție decât ca uniate medicală. De la etajul 9 până la parter au existat lucrări de modernizare pe absolut toate secțiile spitalului. Avem secția de chirurgie, cea de diabet, cea de gastroendologie care au fost finalizate în proporție de 99%, ne mândrim cu secția de neuro-chirurgie la care am reabilitat toate spațiile medicale. Am reabilitat sălile de operație. În plus, am finalizat primele trei boxe în ceea ce privește terapia Marelui Ars. Prin investiții de la Ministerul Sănătății vom achiziționa și aparatură de 17.000 de lei pe acest palier.

-Acum că am ajuns la final cu acest scurt bilanț al anului 2016, spuneți-ne ce proiecte vă propuneți pentru următorul an?

Avem în vedere finalizarea și terminarea centrului de Mari Arși de la trei la cinci paturi, proiectul de transplant renal, proiectul de modernizare a infrastructurii pe tot ce a mai rămas și un proiect deosebit de important, și vital pentru spital – modernizarea demisolului, care nu arată deloc cum trebuie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Ultimele noutăți legislative din domeniul construcțiilor, prezentate firmelor de profil, în cadrul unui seminar marca CCIAT!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat un seminar de informare privind aspecte ale legislației în vigoare în domeniul construcțiilor.

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.

Criminalul de la Medicină avea discernământ când şi-a măcelărit iubita! Concluziilie psihiatrilor care l-au expertizat pe tânărul de 23 de ani

La o lună de când Andreea Morega, studentă la Universitatea de Medicnă din Timişoara, a fost ucisă cu zeci de lovituri de cuţit, au venit rezultatele expertizei psihiatrice ale celui care i-a curmat viaţa, la numai 21 de ani.