Skip to main content

Intervenție chirurgicală în premieră, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara! Chirurgii au realizat o operație de timectomie pe cale minim invazivă

Sărbători Fericite!

Intervenție chirurgicală în premieră, în cadrul Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Pacienta, o femeie în vârsta de 50 de ani, suferea de Miastenia Gravis, o boală rară, cu o incidență a cazurilor de unul la 10.000 de persoane. Cunoscută și sub numele de slăbiciune musculară severă, boala este una cronică, progresivă, care afectează puternic calitatea vieții. Printre simptomele experimentate de pacientă s-au numărat dureri oculare, chiar vedere dublă, simptome respiratorii și dureri musculare.

„În urma unor analize specifice, a investigațiilor imagistice, a unui consult si monitorizare neurologică, a fost stabilit diagnosticul de Miastenia Gravis. S-a identificat un timus mărit în volum. Timusul este acea glandă care face parte din sistemul imunitar și endocrin al organismului și are un rol deosebit de important în producerea celulelor T din sânge. Practic, prin funcția sa, ajută organismul să lupte împotriva bolilor și infecțiilor. Am stabilit, împreuna cu colegii neurologi, că este necesară intervenția chirurgicală de excizie a Timusului”, spune Tudor Mateescu – medic specialist chirurgie toracică Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

După o pregătire preoperatorie minuțioasă, a avut loc intervenția chirurgicală. Aceasta s-a realizat pe cale minim invazivă. Operația a durat aproape trei ore, la finalul căreia glanda a fost îndepărtată. Excizia timusului ar trebui sa ducă acum la o regresie in timp si o stagnare a bolii.

Am decis să intervenim, în acest moment, pentru că riscam altfel ca, peste câteva săptămâni sau luni, starea pacientei să devină precară și astfel să nu mai putem realiza o intervenție chirurgicală. O asemenea operație are un grad de dificultate ridicat pentru că spațiul în care se lucrează este foarte îngust. În plus, timusul are forma literei H, iar cele două „coarne”, cele două segmente din partea superioara a glandei ajung printre vasele cervicale. Zona de lucru este chiar deasupra pericardului, a inimii. Complicațiile pot apărea nu doar în timpul intervenției chirurgicale, ci și post operator. Există pericolul decompensării, de aceea este necesară supravegherea atentă în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă”, spune Tudor Mateescu – medic specialist chirurgie toracică Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

Intervenția chirurgicală s-a făcut pe cale toracoscopică, ceea ce oferă numeroase avantaje. În primul rând imaginea intraoperatorie este net superioară tehnicilor clasice, apoi sângerarea este redusă, recuperarea post operatorie este mai rapidă, iar perioada de spitalizare mai scurtă, nu doar în secția de Terapie Intensivă, ci și în spital.

De altfel, tehnica video asistată minim invazivă este procedura de actualitate, “gold standard”, în cazul unei asemenea afecțiuni.  

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

La aproape trei luni de la startul recensământului câinilor cu stăpân din Timișoara, organizat de Primăria Timișoara împreună cu asociațiile Micaela și Banat IT, voluntarii au adunat informații din 2.476 de gospodării, situate pe 68 de străzi.
Intervenție chirurgicală în premieră, în cadrul Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. Pacienta, o femeie în vârsta de 50 de ani, suferea de Miastenia Gravis, o boală rară, cu o incidență a cazurilor de unul la 10.000 de persoane. Cunoscută și sub numele de slăbiciune musculară severă, boala este […]
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională  a angajaților din zona de vest a țării, cu tema: „Expert egalitate de șanse”.
O femeie în vârstă de 60 de ani a decedat în urma unui incendiu provocat, cel mai probabil, de coșul de fum al locuinței, necurățat de funingine și neprotejat termic.
Cinefilii mai au de așteptat până când vor putea viziona prima proiecție de film la Cinema Dacia. Investiția este realizată, la aproape patru ani de când a fost început șantierul, numai în proporție de 60%.
Deși perioada de depunere a ofertelor pentru realizarea proiectului tehnic și construcția pasajului Slavici – Polonă s-a încheiat încă din luna octombrie, autoritățile locale încă nu au o dată exactă pentru demararea lucrărilor.
Accident grav în această dimineață, în Timiș! Un bărbat de 55 de ani care a plecat seara trecută din Germania pentru a-și petrece Crăciunul acasă, alături de familie, a intrat cu mașina într-un parapet, chiar înainte de a ajunge la destinația.

Alte articole

Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
Sărbători Fericite!
A fi om!
A fi om!
Forța Dreptei