Inteligenţa artificială vine în ajutorul studenţilor de la Universitatea de Vest, care aduce doi roboţi noi

UVT îşi artă încă o data preocuparea pentru dotarea cu instalații și sisteme programabile, utile pentru proiectele de laborator ale Facultății de Matematică și Informatică.

După o anterioară achiziție, Robotul Pepper, în acest an se completează dotarea cu robotică pentru activitățile universitare din UVT prin achiziția a doi roboți SCOUT Mini Pro dotați cu procesor Nvidia AGX Xavier, cu o camera Intel RealSense D435 și un lidar VLP-16.

Aceștia vor juca un rol important în testarea și dezvoltarea de algoritmi și soluții software din sfera Computer Vision și Machine Learning, de larg interes atât pentru cercetare cât și pentru sectorul producției IT.

Aplicațiile vor fi dezvoltate cu precădere în cadrul noului program de studii de masterat „Intelligent software robotics”.

CITEŞTE ŞI: Ultimele pregătiri pentru o vacanţă de neuitat! Conducerea Aeroportului pune la punct ultimele detalii, pentru cursele charter

„Mulți dintre absolvenții de astăzi vor fi, peste zece ani, în locuri de muncă și tipuri de job-uri pe care astăzi nu le regăsim în economia reală și care urmează să se lanseze, de la stadiul de idee. De aceea, fiind conștienți de viteza schimbărilor din lumea noastră globalizată, dar și de importanța tot mai mare a tehnologiei, pentru toate sectoarele unei economii dezvoltate, UVT aduce noile tehnologii în activitățile universitare pe care le desfășoară, inclusiv prin roboți și echipamente de automatizări avansate. Absolvenții UVT sunt ofertați de cele mai importante centre de cercetare-dezvoltare din România și din Europa, astfel că este normal să se pregătească pentru noile specializări inteligente din economia dezvoltată, în care robotizarea este una dintre tendințele cele mai vizibile. Integrăm roboții în proiectele aplicative ale câtorva programe de studiu de la Facultatea de Matematică și Informatică și le propunem viitorilor absolvenți ai UVT să își urmeze chiar și cel mai îndrăzneț vis, cu ambiție și perseverență, către profesiile viitorului”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea,

Planul Facultății de Matematică și Informatică din UVT este însă și mai amplu, urmând să fie dotat un întreg Laborator de Embedded și Robotică, în care ar fi perfect imaginabile formule de colaborare între cercetători și studenți din mai mai multe facultăți ale UVT, de exemplu de la Facultatea de Arte și Design, care, alături de cercetătorii și studenții FMI, să învețe și să integreze cât mai bine noile idei și soluții, în cadrul unor proiecte specifice.

CITEŞTE ŞI: Imagini cutremurătoare din Ucraina, la o lună de la declanșarea războiului! Ucrainenii anunță că în această dimineață au distrus o navă de debarcare

Toate aceste proiecte practice se pot realiza atât în cadrul programelor de licență existente, cât și în cadrul noului domeniu masteral „Intelligent software robotics”, care va fi ofertat începând din această vară.

În cadrul acestui program de studii de masterat se vor putea obține competențe specifice, prin activități de cercetare aplicativă în domeniul Informaticii, specializate în automatizare, roboți software, neurotehnologii, inteligență artificială sau prelucrarea semnalelor în general.

Competențele obținute prin noul program de studii de masterat „Intelligent software robotics” le vor permite absolvenților să acceseze domenii de studii doctorale specifice sau să desfășoare activități avansate în departamente de dezvoltare software din domeniul producției echipamentelor IT.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare

Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.

Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în urmă cu puţin timp, la Timişoara, în zona AEM.

VIDEO: Scandal la Dumbrăviţa, unde primarul aruncă în stradă, copiii cu probleme sociale şi cu dizabilităţi

S-au încins spiritele, în această după-amiază, la dezbaterea publică privind soarta Centrului de Zi din comuna Dumbrăviţa.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.