FOTO În 3 zile, peste 400 de voluntari au reușit să refacă fațadele a 30 de clădiri din satul Fărășești, județul Timiș!

Sute de oameni din toate colțurile țării, dar și din străinătate au sosit în acest sfârșit de săptămână la Fărășești, în comuna Pietroasa, județul Timiș pentru a lua parte la Color the Village, evenimentul care își propune an de an, să renoveze 30 de fațade dintr-un sat din Banat. Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat peste 400 de voluntari unici, la care se adaugă numeroși localnici, cumulând în total peste 8000 de ore de muncă.

În decursul celor 3 zile de eveniment au fost refăcute 30 de fațade, câteva dintre ele fiind ale clădirilor importante pentru comunitate, cu funcțiuni publice. Școala a fost zugrăvită de o echipă de voluntari formată din angajați ai Consiliului Județean Timiș, iar o echipă de voluntari ai Prefecturii Timiș a lucrat la o casă amplasată în zona centrală a satului. Grădinița a fost de asemenea zugrăvită, iar o echipă de tineri voluntari de la Liceul de Arte din Timișoara a realizat pe aceasta o pictură murală. Toate clădirile din centrul satului sunt acum renovate.

În cadrul proiectului a fost inclusă și moara de apă din localitate, singura de acest fel care se mai păstrează în județul Timiș, aflată în stare avansată de degradare. O echipă de voluntari a lucrat trei zile pentru a o repune în valoare, decolmatând roata verticală și amenajând-o ca pe un mic muzeu.

Comunitatea baptistă din localitate s-a mobilizat și a zugrăvit complet biserica baptistă nouă, de mari dimensiuni, iar voluntarii au format o echipă pentru a salva biserica baptistă veche de la 1936.

„Fărășeștiul este un sat extraordinar, și am dorit să arătăm tuturor adevăratul său potențial, prin a-i pune în valoare casele și porțile frumos decorate, amplasarea într-un cadru natural atrăgător, bucatele tradiționale, astfel încât să creăm bazele unui turism sustenabil pentru comunitatea locală”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Pe tot parcursul evenimentului, voluntarii au avut parte și de mese gătite tradițional, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș. De asemenea, la finalul evenimentului, cu ajutorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și a Facultății de Horticultură și Silvicultură, voluntarii au amplasat flori de sezon la casele renovate.

Proiectul Color the Village al Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Primăriei comunei Pietroasa, a Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Azur, Visma Software, Safe Fleet, DM Drogerie Markt, Linde Global Services România și ZF Group.

Anul acesta a avut loc a patra ediție Color the Village/Colorează Satul, iar anul viitor va fi aleasă altă localitate din Banat. Edițiile precedente au avut loc la Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019).

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Înfiorător! Un bărbat a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu maşina pe care o conducea

Accident rutier grav, în această dimineaţă, provocat de şoferul unui autoturism, un borbat de 73 de ani. AcesTa a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, Pe DJ 592 D, care leagă municipiul Lugoj de localitatea Jabăr. CITEŞTE ŞI: Video: Regretul unei fete din LGBTQ+: aş vrea ca părinţii să mă susţină Maşina a părăsit partea […]

Se oprește apa, săptămâna viitoare, în mai multe localități din județ! Aquatim anunță mai multe lucrări la rețele

Luni, 4 iulie, între orele 9-15, se va întrerupe furnizarea apei în Giarmata Vii pentru executarea unei legături de conducte la intersecția străzilor Înfrățirii și Parcului. În același interval orar se va opri apa și în Moșnița Nouă, pe străzile Amsterdam, San Marino, București, Florența, Berlin, Lisabona, Podgorica, La Valetta și Viena, pentru executarea unei […]

Video: Regretul unei fete din LGBTQ+: aş vrea ca părinţii să mă susţină

La Timişoara a avut loc, în această după-amiază, Pride TM, un marş destinat comunităţii LGBTQ+. Aproximativ 500 de participanţi, membri ai comunităţii dar şi susţinători s-au adunat în parcul din spatele Casei Căsătoriilor, de unde au pornit prin oraş, pe un traseu stabilit de dinainte. CITEŞTE ŞI: Disperare în familia unei copile de 13 ani! […]

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.