Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Timișoara ar putea avea o maternitate nouă în cel mult patru ani! Aceasta va fi construită lângă Spitalul Județean

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrările de la noua maternitate ce va fi construită la Timișoara, ar putea începe în toamna lui 2019.

Investiția va fi realizată din fonduri europene. Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Timiș pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie din Szeged. 

Valoarea proiectului este 13,6 milioane de euro, dintre care 12 milioane revin spitalului din Timișoara. Din acești bani, 4 milioane sunt destinate pentru dotarea cu echipamente medicale.

CITEȘTE ȘI: Medicul şpăgar de la Spitalul Militar din Timişoara rămâne după gratii! În ce stadiu este ancheta?

Noua maternitate ar urma să fie construită chiar în apropierea Spitalului Județean. Conform reprezentanților CJT, dacă nu vor exista contestații în momentul în care contractul va fi scos la licitație, lucrările ar trebui finalizate până cel târziu în 2022.

Am semnat deja primul contract de finanțare, așa este procedura pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, de a semna un contract de finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar după realizarea SF-ului vom depune proiectul pentru obținerea aplicației finale, semnând după aceea contractul cel mare, dacă pot spune așa, de finanțare europeană, în baza căruia vom putea demara proiectarea și execuția propriu-zisă. Ca și termen e foarte important ca până în martie să depunem studiul de fezabilitate. Le-am solicitat colegilor mei să urgenteze acest lucru și să nu rămânem pe ultima sută de metri cu depunerea SF-ului, sper ca în acest an să fie finalizat și să-l depunem, și bineînțeles în 2019 să avem contractul de finanțare semnat pentru proiectarea și execuția propriu-zisă a acestei investiții”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Maternitatea Bega nu se mai încadrează în standardele impuse de noua legislație. În plus, clădirea care a avut ca destinație inițială un internat pentru fete, nu corespunde cerințelor din ziua de azi. Maternitatea a fost reabilitată în ultimii ani și s-au făcut investiții importante, însă din cauza lipsei de spațiu a fost închis în urma cu mai bine de 10 ani și Compartimentul de fertilizare in vitro. O dată cu construcția noii maternități, compartimentul va fi din nou funcțional.

cjt

Noua maternitate va fi construită pe o suprafață de 5.000 mp, în apropiere de Casa Austria.

Noi lucrăm într-o unitate de aproximativ 2100 de mp, iar conform noilor circuite pe care trebuie să le implementăm ajungem la 6.000 de mp, în noua maternitate. Numărul de paturi din păcate va fi același, pentru că proiectul nu a permis, în schimb ne permite cu banii pe care îi primim atât pentru utilități, cât și pentru echipamente să ne desfășurăm activitatea medicală din punct de vedere performant la una dintre cele mai înalte scale. Va apărea și compartimentul FIV (fertilizare in vitro), care din păcate nu mai funcționează în clinica noastră de mai bine de 10 ani, saloanele vor fi dotate cu tot ceea ce e necesar. În momentul de față avem două săli de naștere și cu greu facem față celor 2400-2500 de nașteri pe ani, cazuri de prematuritate adresate clinicii noastre, fiind unitate terțiară există protocoale cu județele Caraș-Severin, Hunedoara, Arad, Gorj, Mehedinți. Și acum avem aparatură, însă nu e suficientă”, spune medicul Izabela Petre, directorul de proiect. 

CITEȘTE ȘI: Captură uriaşă a poliţiştilor, lângă Timişoara! Ce au descoperit într-un tir înmatriculat în Suceava? 

Proiectul este realizat în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie din Szeged, căruia îi revine suma de 1,6 milioane de euro.

Acestă finanțare este foarte importantă pentru noi. Este un ajutor atât pentru reabilitarea blocului operator a Clinicii de Obstetrică-Ginecologie, cât și pentru reabilitarea deja în curs a Clinicii de Pediatrie. Lucrând luni la rând cu colegii din România am reușit să realizăm acest proiect care este foarte important. Toate semnele arată că se vor îmbunătăți serviciile medicale oferite copiilor pe ambele laturi ale frontierei și acest proiect este defapt continuarea unui proiect implementat cu mai mulți ani în urmă, care a fost dedicat screening-ului bolilor metabolice congenitale, în cele două județe”, spune Csaba Berecki, directorul Clinicii de Pediatrie din Szeged.

Conform reprezentanților Consiliului Județean Timiș, noua maternitate ar urma să fie gata cel târziu în 2022, dacă lucrurile vor merge conform planurilor.

Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2018 16:43

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login