Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Succesul Maternității Bega, unde sunt tratate cazurile de coronavirus! Cum au fost evitate îmbolnăvirile în rândul cadrelor medicale?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maternitatea Bega din Timișoara, singura unitate din județ și regiune unde sunt tratate gavidele, mămicile și bebelușii cu COVID-19, reușește să facă față cu brio acestei provocări.

Niciun cadru medical de aici nu s-a infectat, deși intră în contact zilnic cu pacientele diagnosticate pozitiv sau cu bebelușii infectați.

”După mai mult de șase săptămâni de activitate medicală în condiții de pandemie, am marea bucurie să vă anunț că, până în prezent, raportăm: Zero cadre medicale infectate la Maternitatea “Bega” din Timișoara, unde avem gravide, mame și nou născuți tratați COVID-19! Toți cei care au activat în zona roșie, până în prezent, au fost testați începând cu săptămâna trecută și, cu bucurie, vă anunț că toate testele au fost negative. Testarea va fi efectuată periodic, pentru întreg personalul”, spune șeful Maternității, Marius Craina.

dr2

Conducerea Maternității Bega a înțeles că circuitele epidemiologice, triajul riguros și protecția corespunzătoare a personalului medical sunt singurele șanse de reușită în lupta cu acest virus. Și așa a și fost.

”Încă de la începutul lunii martie, când în clinica noastră se tratau toate categoriile de paciente, am înțeles că, pentru a preveni infectarea pacientelor și a personalului medical, trebuia, în primul și primul rând asigurat un triaj riguros, protecția corespunzătoare a personalului și a pacientelor internate și, nu în ultimul rând, asigurarea unor circuite epidemiologice. Era perioada când echipamentele de protecție lipseau cu desăvârșire. Ne aflam într-o situație delicată și am decis să fac tot ce îmi stă în putință ca la noi, la Bega, să nu avem probleme! Astfel, am hotărât împreună cu echipa să asigurăm triajul prin medicii noștri, în ture de câte 4 ore și în acest scop am montat un cort în curtea spitalului. Achiziționarea și dotarea cu echipamente specifice au fost asigurate, înainte ca maternitatea să devină unitate COVID, prin implicarea noastră, a tuturor membrilor colectivului, obținând sponsorizări și donații pentru achiziționarea acestora. Mai mult, întreg colectivul de medici a contribuit financiar la aceste achiziții. Ulterior, dotarea cu echipamente și medicamente, specifice tratamentului pentru COVID 19 au fost asigurate de ISU Timiș și SCJUTPB, ceea ce a permis protecția corespunzătoare a întregului personal”, mai spune Craina.

Astfel, purtarea măștii, a mănușilor de protecție și a halatului de protecție au devenit normă pentru personal și paciente. Șeful Maternității Bega recunoaște însă, că cea mai mare provocare a fost asigurarea circuitelor în unitatea medicală.

”Asigurarea circuitelor a fost o mare provocare pentru noi, ținând cont de faptul că funcționăm într-o clădire istorică, cu o singură cale de acces către etaj și, respectiv, demisol. Dar, prin implicarea și consultarea specialiștilor am reușit să cream circuitele epidemiologice necesare”, a mai spus Marius Craina.

Dar chiar și așa personalul medical trebuie să fie extrem de atent pentru a nu se infecta. Astfel, un accent deosebit a fost pus pe pregătirea personalului privind utilizarea echipamentului specific de protecție luând în considerare experiențele din alte țări, în care infectarea personalului a avut loc tocmai în timpul dezbrăcării echipamentului sau purtării necorespunzătoare a acestuia.

”Tot personalul a efectuat multe exercitii de îmbrăcare/dezbrăcare, și un ajutor suplimentar a constat în montarea unor monitoare, pe care rula, în permanență, un film cu timpii procedurilor de echipare/dezechipare”, spune doctorul Marius Craina.

Întreaga activitate a personalul medical a fost reorganizată în această perioadă, iar medicii și asistenții sunt împărțiți în patru ture.

”Organizarea activității a reprezentat, de asemenea o provocare. Personalul a fost împărțit în patru echipe: o săptămână activitate în zona roșie, 2 săptămâni izolare la domiciliu sau în unități de cazare, puse la dispoziție de autorități și o săptămână gardă la domiciliu. În toată această perioadă spiritul de echipă, încrederea, comunicarea, rigurozitatea și disciplina, de multe ori aproape militară, au fost factorii care au contribuit decisiv la siguranța pacientelor și a personalului.  Împreună, cadre medicale și paciente, am înțeles că doar uniți și implicați total, vom depăși aceste momente dificile și vom ieși învingători din această bătălie. Doamne ajută!”, a conchis Marius Craina.

dr3

Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2020 12:48

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login