Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Dotări noi în valoare de peste 2,6 milioane de euro, pentru ISU Timiș și Arad, printr-un proiect transfrontalier!

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectoratele pentru situații de urgență din vestul țării, dotate cu tehnică nouă, în cadrul unui proiect transfrontalier.

În proiect sunt implicate trei județe, două din România, Timiș și Arad, și unul din Ungaria – Csongrad. Valoarea totală a proiectului este de 2,68 de milioane de euro, iar astăzi la Timișoara a fost semnat contractul.

Proiectul este unul extrem de important pentru inspectoratele pentru situații de urgență, deoarece au posibilitatea să se doteze cu tehnică nouă, cu ajutorul fondurilor europene.

CITEȘTE ȘI: Tir răsturnat, pe marginea drumului! Şoferul a fost salvat de martori

Cei doi președinți de Consiliu Județean din Timiș și Arad au avut însă emoții în ceea ce privește acest proiect, asta pentru că inițial a fost respins de evaluatori. În cele din urmă însă a fost declarat eligibil.

Este un proiect foarte important prin prisma mai multor aspecte. În primul rând este un proiect de cooperare transfrontalieră, împreună cu colegii din județul Arad și colegii din județul Csongrad (Ungaria) și bineînțeles colegii din euroregiunea DKMT. Mă bucur că într-un final, pentru că a fost ceva zbucium legat de acest proiect ținând cont că în prima fază a fost respins de către evaluatori, mă bucur totuși că am primit finanțarea și contractul semnându-l chiar astăzi împreună cu colegul din Arad. Astfel, ISU Timiș și ISU Arad vor fi beneficiarii echipamentelor pe care și le-au stabilit ca și importanță în desfășurarea activității. Mai mult decât atât, pe lângă echipamentele propriu-zise, rezultatul final al acestui proiect este realizarea unei strategii pentru managementul stațiilor de urgență transfrontalier, cooperarea între județele Timiș, Arad și județul Csongrad din Ungaria”, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Consiliile județene fiind eligibile pentru proiecte intrăm într-o competiție cu celelalte autorități care au depus proiecte, însă noi atunci când am gândit proiectul acesta am trecut peste rivalitatea dintre județul Timiș și Arad și ne-am gândit la interesul celor care călătoresc pe aici, indiferent că sunt cetățeni români sau străini, până la urmă sunt fonduri europene și eu cred că atunci când Uniunea Europeană s-a gândit să dea fonduri pentru țările europene care se integrau, s-a gândit și la cetățenii lor care tranzitează pe aici. Acest proiect adună împreună trei județe din două țări și cred că astfel de proiecte ar trebui sprijinite. Din păcate, în cazul nostru punctajul a fost devaforabil, cei care au evaluat proiectul au punctat mai bine comunități mici care și-au echipat inspectoratele pentru situații de urgență cu o mașină și au lăsat la o parte aceste proiecte care rezolvă proiecte foarte mari. Important este că după ce implementăm acest proiect, echipamentele pe care le vom cumpăra vor salva vieți”, Iustin Cionca, spune președintele CJ Arad.

În cadrul acestui proiect, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș va fi dotat cu trei autospeciale complexe de intervenție. Valoarea acestora este de peste un milion de euro.

Autospecialele de lucru cu apă și spumă, în procent de 40% au o vechime mai mare de 25 de ani. Avem autospeciale din anii 1980 care sunt în funcțiune datorită implicării colegilor pentru întreținerea lor. Aceste autospeciale pe car ele vom primi sunt complexe, pe lângă faptul că pot interveni pentru stingerea incediilor, având un rezervor de minim 3.000 de litri de apă, pot acorda primul ajutor și pot interveni la descarcerare. Din cele trei autospeciale cu apă și spumă care vor deservi ISU Banat, una dintre ele va fi dotată și cu un sistem revoluționar de stingere prin hidroperforare, adică acționează defensiv și poate să stingă un incendiu din interiorul unei clădiri, fără ca pompierul să intre în clădirea incendiată”, spune Lucian Mihoc, șeful ISU Banat.

CITEȘTE ȘI: Crimă sau sinucidere? O tânără mamă a fost găsită moartă, cu gâtul tăiat

În ceea ce privește Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, acesta va fi dotat cu trei ambulanțe de tip B2, o autospecială cu apă și spumă, un autobuz cu 32 de locuri pentru transportul personalului la intervenții, 20 de pompe electrice, 20 de echipamente de protecție, o cisternă de apă potabilă pentru zonele sinistrate, un autovehicul de itnervenții la înălțime și două ATV-uri. Valoarea totală a acestor echipamente este de 1,1 milioane de euro.

Mijloacele și tehnica pe care Inspectoratul nostru o va primi în cadrul acestui proiect ne va ajuta la scăderea timpului de răspuns în acordarea asistenței medicale de urgență, vom achiziționa trei autospeciale de prim ajutor calificat, o atuospecială de lucru cu apă și spumă destinată stingerii incendiilor a descarcerării și primului ajutor personalului afectat, vom achiziționa 20 de electropompe și echipament necesar la inundații, un autocar transport persoane, o autocisternă de transport apă potabilă în caz de secetă și două ATV-uri. Avem la ora actuală 8 autospeciale destinate acordării primului ajutor calificat, din care trei autospeciale au peste 10 ani vechime, iar cu autospecialele pe care le primim prin acest proiect le vom înlocui pe cele vechi. Celelalte cinci sperăm să le înlocuim anul acesta, până în 2020. În ceea ce privește tehnica de stingere a incendiilor stăm la fel ca ISU Timiș, situația este similară, avem foarte multe autospeciale vechi. Prin acest proiect vom primi o autospecială nouă, și prin sprijinul acordat de Inspectoratul General să se achiziționeze tehnică nouă pentru înlocuirea celei vechi”, spune Cristian Gârbău, șeful ISU Arad.

Noile dotări ar urma să ajungă în posesia Inspectoratelor de Urgență până cel târziu în primăvara următoare.

Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 17:10

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Garajiada continuă la Timişoara! Vor fi demolate alte aproape 250 de garaje

Garajiada continuă la Timişoara! Vor fi demolate alte aproape 250 de garaje

Eliberarea domeniului public, prin dărâmarea garajelor, continua la Timişoara, unde Primăria anunţă că încă 244 de astfel de construcţii vor fi puse la pământ.

Detalii

Încă un pas, pentru realizarea centurii de sud a Timişoarei! S-a semnat contractul pentru supervizarea proiectării și execuției

Încă un pas, pentru realizarea centurii de sud a Timişoarei! S-a semnat contractul pentru supervizarea proiectării și execuției

A fost semnat "Supervizarea proiectării și execuției Variantei de ocolire Timișoara Sud" cu Asocierea VENTRA PROJECT MANAGEMENT SRL - UTIBER Kozuti Beruhazo Kft.

Detalii

Timișul are oficial, un nou prefect! Liliana Oneț a depus jurământul, în prezența ministrului Marcel Vela

Timișul are oficial, un nou prefect! Liliana Oneț a depus jurământul, în prezența ministrului Marcel Vela

Liliana Oneț, noul prefect al județului Timiș a depus astăzi jurământul!

Detalii

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login