Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Mai puține locuri bugetate la Universitatea de Vest! Ce s-a întâmplat?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Opt din cele 56 de universități din țară vor primi mai puțini bani de la stat, din toamnă.

Printre acestea se numără și Universitatea de Vest din Timișoara, care va rămâne fără zece locuri bugetate la ciclul licență, 32 de locuri la ciclul de master și trei locuri la ciclul de doctorat.

Rectorul universității, Marilen Pirtea, și-a arătat nemulțumirea, precizând că repartizarea locurilor bugetate trebuie să urmeze nevoile studenților, nu ale clientelei politice.

Deși absolvenții de liceu și-au arătat în fiecare an interesul față de UVT, numărul studenților înmatriculați cu taxă este foarte mare, în raport cu locurile bugetate alocate.

CITEȘTE ȘI: "M-am hotărât să devin prost", pentru a 100-a oară pe scena Naţionalului timişorean!

“Ne este adusă la cunoștință o nouă distribuție și prima întrebare pe care ne-o punem este aceea dacă nu era util ca acest lucru să se întâmple după preconizatul proces de clasificare a universităților din România, proces asumat de MEN inclusiv printr-un proiect realizat împreună cu Banca Mondială. O analiză realistă a sistemului, coroborată cu strategiile naționale asumate și cu acordurile cu Comisia Europeană, urmată de un proces transparent de consultare ar fi fost un instrument mult mai credibil pentru operaționalizarea unei strategii de care sistemul are mare nevoie, căci, într-adevăr, situația actuală corespunde mai degrabă unor situații conjuncturale în care plusurile de locuri bugetate la unele universități au fost consecința unor decizii subiective”, a spus Marilen Pirtea.

Rectorul este de părere că mai multe universități au fost dezavantajate, iar printre acestea se află și UVT.

“S-au stabilit domenii prioritare: IT, inginerie, agricultură, medicină... de acord, dar există o analiză clară, fundamentată statistic a angajabilității absolvenților în domeniile de studiu absolvite? Există o strategie de corelare cu piața muncii? Și multe alte elemente ce trebuie luate în calcul. O metodologie este un instrument de lucru prin care implementezi o strategie (care din păcate nu există). Finanțămîn continuare universități care beneficiază de ani buni de clemență atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al asigurării calității. Există vreun motiv obiectiv pentru ca numărul de locuri bugetate alocate acestor universități să crească? Este România în situația de a-și canibaliza educația superioară? Poate că ar fi mai util și mai eficient – din toate punctele de vedere, ca niciun oraș să nu aibă mai mult de o universitate de stat, utilizând astfel în mod eficient toate resursele. Am deschis de foarte multe ori acest subiect din perspectiva constituirii Universității Metropolitane Timișoara și cred că doar interese mărunte ce țin de păstrarea unor mici privilegii țin pe loc un astfel de proiect”, a transmis rectorul.

CITEȘTE ȘI: Polițiști de frontieră, anchetați de DIICOT! Sunt acuzați că ar fi luat bani de la o grupare ce transporta migranți

Pirtea crede că faptul că anumite universități, unde gradul de abandon la doctorat este de peste 75% au primit locuri în plus, iar UVT, unde abandonul este de 32%, nu a primit, reprezintă lipsa unei analize exacte și o irosire substanțială de resurse.

“Pe de altă parte, în plan național România se confruntă cu o serie de realități cărora trebuie să le răspundă cu celeritate. Printre acestea menționăm: lipsa de forță de muncă superior calificată pentru o serie de domenii cum ar fi industria IT, industria automotive, industria construcțiilor; migrația specialiștilor români din domenii precum cel al medicinei sau cercetării; vulnerabilizarea până la nivelul crizei a sistemului de învățământ preuniversitare prin lipsa cadrelor didactice specializate, etc. Cum ar trebui să acționeze România, prin structurile sale guvernamentale, pentru a face față acestor tendințe? Vom sugera câteva abordări în rândurile de mai jos.Alocarea de locuri suplimentare, bugetate, către domeniile IT s-a făcut și până acum. Dar care este relevanța acestei suplimentări atâta vreme cât capacitatea de școlarizare la aceste domenii este ocupată în integralitate? S-a urmărit ce se întâmplă cu aceste locuri suplimentare?”, a mai spus Pirtea.

Rectorul universității consideră că reașezarea pe baze solide și obiective a repartizării locurilor bugetate trebuie să fie rezultatul unui proces transparent.

Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 10:41

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Timişul are un nou subprefect! Liliana Oneţ va depune astăzi jurământul

Timişul are un nou subprefect! Liliana Oneţ va depune astăzi jurământul

Continuă schimbările din teritoriu, demarate odată cu instalarea noului Guvern.

Detalii

Dispar vaporaşele, bicicletele şi trotinetele din Timişoara! Circulaţia lor se suspendă până la primăvară

Dispar vaporaşele, bicicletele şi trotinetele din Timişoara! Circulaţia lor se suspendă până la primăvară

Sunt ultimele două zile în care timişorenii se pot bucura de transportul public cu vaporaşe, biciclete şi trotinete.

Detalii

Mesajul deputatului Matei Suciu, de Ziua Naţională a României!

Mesajul deputatului Matei Suciu, de Ziua Naţională a României!

Astăzi este zi de mare sărbătoare, pentru românii de pretutindeni, care celebrează Unirea Principatelor Româneşti.

Detalii

Politică

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login