Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeş: Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală

Solicitarea unei reinterpretări, în cazul unei investigaţii imagistice, sau a unei a doua opinii medicale, în cazul unui diagnostic, reprezintă dreptul fiecărui pacient.

Puțini sunt însă, cei care iau în considerare această posibilitate, de a cere și de a obține o opinie medicală suplimentară față de cea primită la consultul primar.

CITEŞTE ŞI: Nora revine pe scena Teatrului Naţional Timişoara! Îţi aduce o poveste de viaţă fascinantă

Second opinion, așa cum se mai numește această reverificare a diagnosticului inițial, ar trebui recomandată chiar de către medicul care a enunțat primul diagnostic, și asta îndeosebi în cazul unor boli grave, a unei afecțiuni complexe sau în cazul în care există neclarități în ceea ce privește determinarea maladiei.

Niciun medic nu ar trebui să se opună obținerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus. Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienții privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic țin cont atât de severitatea bolii, de speranța că poate medicul s-a înșelat sau afecțiunea nu este atât de gravă, cât și, nu de putine ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant. Alteori, pacientul crede că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur și simplu nu îl poate administra. Trebuie să spunem că, practic, second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect. Pe de altă parte, în situația unor investigații imagistice, explicația dată de medicul radiolog este de cele mai multe ori tehnică și sumară. Pentru că, dupa obținerea rezultatului imagistic, ar trebui să aibă loc o discuție foarte clară cu medicul care a recomandat CT-ul sau RMN-ul ori mamografia. Acesta ar trebui să îi explice pe larg pacientului ce diagnostic are și care sunt pașii de urmat”, spune Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Centrul Imagistic al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara oferă posibilitatea obținerii de către pacienți a unei reinterpretări a investigațiilor imagistice. Este vorba de obținerea unei second opinion in cazul radiografiilor, a rezultatului CT sau RMN și chiar a mamografiilor.

CITEŞTE ŞI: Jaf la o casă de pariuri! Ce făcut hoţul, imediat după ce a furat toate încăsările din local?

Mai multe informații despre investigațiile și serviciile medicale, la cerere, pentru radiologie și imagistică medicală puteți afla accesând următorul link: https://vbabestm.ro/pagini/pacienti/documente/tarife-radiologie.pdf

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare

Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.

Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în urmă cu puţin timp, la Timişoara, în zona AEM.

VIDEO: Scandal la Dumbrăviţa, unde primarul aruncă în stradă, copiii cu probleme sociale şi cu dizabilităţi

S-au încins spiritele, în această după-amiază, la dezbaterea publică privind soarta Centrului de Zi din comuna Dumbrăviţa.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.