Dezbatere pe tema complexității sociale și economice, la UVT

Preocupările asupra dinamicii pieței forței de muncă din zona de vest a țării se concentrează în această perioadă asupra deficitului de forță de muncă din anumite grupuri de profesii și specializări, cu explicații ce țin mai ales de procesele de migrație către piața forței de muncă din alte țări ale Europei.

De acest fenomen sunt preocupați atât marii angajatori din acestă zonă, cât și asociațiile profesionale, formatorii, dar și cercetătorii și analiștii acestui fenomen.

În contextul actualității preocupărilor cu privire la migrația forței de muncă și analiza dinamicilor europene ale acestui fenomen, Grupul de Cercetare asupra Complexității Sociale și Economice (SCOPE) a dedicat întâlnirea de lucru din acestă lună tematicii metodelor complexe de analiză a migrației forței de muncă.

Cercetătorii care au inițiat acest grup, Conf. univ. dr. Cosmin Enache, Conf. univ. dr. Claudiu Brândaș și Conf. univ. dr. Ciprian Pânzaru, de la Universitatea de Vest din Timişoara, au avut ca invitați în cadrul acestei întâlniri de lucru mai mulți analiști și cercetători din cadrul centrului universitar timișorean, precum și specialiști din mediul socio-economic local, interesați de modelarea și analiza fenomenelor migraționale relevante pentru piața regională a forței de muncă.

Dezbaterile din acestă sesiune de lucru a SCOPE au aprofundat metodele de analiză a pieței muncii în contextul asimetriilor dintre cerere și ofertă, analize bazată pe metode computaționale avansate de tip Web-Mining și Data-Mining, prin intermediul cărora cercetătorii timișoreni intenționează să genereze aplicații complexe pentru evaluarea în timp real a dinamicii forței de muncă. Au fost discutate și comparate mai multe opțiuni și framework-uri analitice utile în cercetarea mobilității forței de muncă, concentrate pe metodele avansate dezvoltate în studiile de tip Big-Data și Artificial Intelligence și bazate pe extrageri și analize de volume mari de date, un domeniu al noilor științe aplicative complexe ce oferă acces în timp real la realitatea socială și economică studiată.

Modelele explicative dezbătute în această întâlnire SCOPE vor contribui la elaborarea unei aplicații de culegere și grupare complexă a datelor despre mobilitatea forței de muncă din ariile zonale est-europene și din cele globale, urmând ca în 2017 cercetătorii timișoreni să implementeze primele tool-uri de extragere și grupare a datelor în timp real.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Arabii, interesați de dezvoltarea unui centru logistic la Aeroport, în vizită la Timișoara!

Reprezentanții Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite și a ADQ Abu Dhabi s-au întâlnit astăzi la Timișoara cu oficiali ai Ministerului Transporturilor, dar și cu conducerea Aeroportului Internațional Timișoara, unde au discutat despre dezvoltarea unui Centru Logistic Intermodal Cargo.

Se iluminează trei artere importante din Timișoara! Încep lucrările de modernizare a sistemului public prin înlocuirea cu LED-uri

Primăria a semnat astăzi autorizația de construire necesară pentru demararea lucrărilor de modernizare a iluminatului public prin instalarea de becuri LED și control prin telegestiune.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.