Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Noaptea Ideilor, varianta on-line. Te aşteaptă o mulţime de evenimente inedite

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

5 continente, 75 de ţări, 28 ianuarie, evenimente unul şi unul. Sunt coordonatele evenimentului internaţional Noaptea Ideilor.

Organizate de Institutul Francez, manifestările se vor desfăşura de această dată în mediul virtual, din cauza pandemiei.

Tema ediţiei din 2021 este “Aproape”, fiind aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate, cum se formează noile solidarităţi pe care criza modelelor noastre economice şi sociale le-a creat, dar şi locul digitalului în viaţa de zi cu zi care probabil va schimba societatea pe termen lung.

Evenimentul se va desfăşura simultan, în oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Aterizare de urgenţă, la Timişoara! Un avion cu 183 de pasageri la bord, şi-a întrerupt cursa spre Madrid

“Noaptea Ideilor 2021 în România vă propune un video-art, un tele-performance, o dezbatere despre arta stradală, conferinţe, mini-interviuri, o proiecție de film și mai multe ateliere pentru copii. Printre invitaţii acestei ediţii se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz, sociologa Eva Illouz,  artistul stradal Kero Zen, designerul Antoine Gripay, autorul de piese de teatru şi actorul Julien Dallière, directorul misiunii arheologice franceze din Delta Dunării Laurent Carozza: un program inedit care celebrează ideile fără frontiere”, anunţă Centrului Cultural Francez Timişoara.

În cadrul evenimentului, profesori universitari, oameni de știinţă și artiști vor vorbi despre raportul dintre noi și ceilalți, din alte timpuri și din alte spații, despre relația dintre oameni și orașele pe care și le-au construit și despre cum s-a schimbat în timp noțiunea de identitate în raport cu ce a fost și cu ce a rămas aproape.

La Timișoara, publicul este invitat să descopere câteva dintre locurile și persoanele care au adus aproape comunitatea chiar și pe timp de pandemie, printr-o serie de mini-interviuri.

Este vorba despre Dominic Fritz, primarul Timișoarei, despre Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele librăriei independente „La Două Bufnițe”,  Christine Cizmas (actriță) și Ovidiu Mihăiță (regizor), cofondatori ai teatrului independent „Auăleu” și ai Muzeului consumatorului comunist și despre Oana Simionescu, arhitectă, cofondatoare a spațiului cultural independent „Faber community” și a platformei creative ”FOR”.

Institutul Francez din România la Timișoara propune, de asemenea, o tentativă de decriptare a ceea ce înseamnă „aproape” în vremurile pe care le trăim, împreună cu sociologa Eva Illouz, specialistă în sociologia sentimentelor și a culturii. Pentru cei mici se vor organiza ateliere de poveşti, de gândire critică sau dezvoltare personală, precum și jocuri.

CITEŞTE ŞI: Când se deschid restaurantele în Timişoara? Rata de infectare este în continuare, una ridicată

Totodată, România va fi parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris pe 28 ianuarie, prin prezentarea unei proiecții speciale „Aproape – dincolo de vârste”, la ora 20:20.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login