Skip to main content

Colaborare transfrontalieră pentru rezolvarea crizei forței de muncă din Timiș! A fost lansat un nou proiect

Timişul dar şi zonele învecinate se confruntă în ultima perioadă cu o criză acută în ceea ce priveşte forţa de muncă.

Acest lucru i-a determinat pe reprezentanţii CCCIAT să caute soluţii, iar un prim pas în acest sens a fost deja făcut, prin accesarea unui proiect traansfrontalier, realizat în parteneriat cu vecinii sârbi.

CITEȘTE ȘI: Gospodărie în flăcări, lângă Timișoara! Mai multe echipaje de pompieri intervin de urgență

Proiectul “Să valorificăm piaţa muncii din Banat prin nevoi realiste” vizează identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră România-Serbia, urmare a ratei ridicate a șomajului în Serbia și a lipsei de lucrători calificați în partea de vest a României.

”Suntem bucuroși să lansăm un nou proiect privind migrația forței de muncă și a găsi soluții legate de piața și nevoile de muncă în zona Banatului. Practic este vorba despre un proiect în care vom încerca să găsim soluții legate de migrarea forței de muncă, de organizarea de târguri de forță de muncă, atât în zona noastră a județul Timiș, cât și în partea sârbească, vorbim de Zrenjanin. Vom face anumite studii prin care vom prezenta soluții și nevoi concrete de care antreprenorii au nevoie legate de această problemă a forței de muncă. Ne bucurăm să fim la numărul 15 cu acest proiect pe zona transfrontalieră, sunt 15 ani de când avem proiecte pe România-Serbia și este al doilea proiect dintr-un întreg șir de evenimente pe care le gândim privind migrația și forța de muncă din zona Banatului”, spune Octavian Culda, directorul Departamentului Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță CCIA Timiș.

Proiectul este implementat de Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat din Zrenianin – partener coordonator, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională a Districtului Central al Banatului Zrenjanin.

Grupul țintă al proiectului este format din: șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă; reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale; firme, agenți economici;Grupul țintă al proiectului este format din: șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă; reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale; firme, agenți economici; organizații care sprijină dezvoltarea afacerilor; alte categorii, inclusiv rezidenți din regiunea transfrontalieră.

CITEȘTE ȘI: Spectacol de excepţie, în Piața Unirii! Timp de trei zile veţi afla într-un mod inedit, cum s-a născut Timişoara

Iar dacă în partea de vest a României, mai exact în zona Timișului, rata șomajului este una extrem de mică, sub media pe țară, în Serbia există forță de muncă, aici rata șomajului fiind mai mare de 10%, fapt ce îi face pe partenerii sârbi optimiști în ceea ce privește angajarea lor pe piața de muncă din Timiș.

În momentul de față acest schimb de forță de muncă este în continuă creștere, până în prezent aceste cifre nu sunt mari, dar tendința este ușor crescătoare. Avem această situație în județul Timiș, și în regiunea de vest în ceea ce privește lipsa forței de muncă, iar în Republica Serbia, acest lucru este puțin altfel, în ultimii doi ani în Serbia numărul șomerilor a scăzut la jumătate, iar în momentul de față pe plan național este undeva între 10 și 11%, în continuare șomajul scade în Serbia, dar bineînțeles nu s-a ajuns încă la cotele propuse de Guvern, 4-5% și având în vedere cele spuse, există forță de muncă în Serbia care ar ptuea activa pe teritoriul României, iar acest proiect transfrontalier care se desfășoară prin colaborarea celor două camere de comerț, ar trebui să ne prezinte niște date și să vedem cât de rentabilă este angajarea forței de muncă din Serbia. Sper să aibă succes acest proiect și rezultate pozitive la final”, spune Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timișoara.

Durata proiectului este de un an.

{gallery}cciat transfrontalier{/gallery}

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.

Vești mult așteptate de timișoreni! Se înființează o nouă linie de autobuz și se reia circulația tramvaiului 6!

Timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulației tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe bulevardul Stan Vidrighin.