Clinica de Mari Arşi din Timişoara, aproape finalizată!

Lucrările la Clinica de Mari Arşi din cadrul Spitalului Judeţean sunt aproape gata! 

În momentul de faţă sunt gata trei dintre cele cinci saloane în care urmează să fie trataţi bolnavii cu arsuri grave, iar în decursul anului viitor urmează să fie finalizate şi celelalte două saloane. Totodată acestea trebuie să fie dotate cu aparatură, însă acest lucru se va întâmpla anul viitor, momentan fiind aprobată investiţia de Ministerul Sănătăţii.

Este o mândrie uriaşă pentru Spitalul Judeţean faptul că am finalizat şi ne apropiem de recepţia Centrului de Mari Arşi. Este vorba despre primele trei boxe special  pregătite pentru a servi în terapia pacientului cu arsuri grave. Este o investiţie de peste un milion de euro. Acest proiect a început în 2011 când a fost stabilită oportunitatea şi necesitatea unui astfel de centru în Timişoara, din păcate lucrările au fost oprite din 2012 timp de doi ani, după care s-a reluat procedura de reabilitare şi modernizare de aproape un an de zile şi putem spune ca am finalizat-o, iar din punct de vedere al infrastructurii suntem gata pentru primele trei boxe”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara. 

Pentru a finaliza şi celelalte două saloane, managerul Spitalului Judeţean spune că mai are nevoie de aproximativ patru milioane de lei, bani pe care îi va cere Consiliului Judeţean Timiş.

Până în momentul de faţă s-au investit aproximativ 900.000 de euro în Clinica de Mari Arşi, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Timiş, iar pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesari aproximativ 600.000 de euro. Aparatura însă, va fi achiziţionată cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. 

„Urmează la la începutul anului viitor vom cere către Consiliul Judeţean peste 9 milioane de lei pentru următorul an de zile, investiţia majoră fiind reprezentată de continuarea acestui proces până la atingerea unui număr de cinci compartimente pentru marii arşi, în valoare de circa 3-4 milioane de lei. Am mers în parlalel pentru că din păcate am învăţat din experienţa negativ de la Bucureşti privind funcţionarea unui centru de mari arşi şi atunci pentru ca acest centru să devină funcţional şi nu numai să ne uităm frumos şi să vedem cât de elegant arată, trebuie să avem în vedere ca avem nevoie de aparatură şi personal. Pentru aparatură am făcut solicitări către Ministerul Sănătăţii, în valoare de 17 milioane de lei, suma ce a fost aprobată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, am demarat întocmirea caietelor de sarcini şi suntem în faza de evaluare a caietului de sarcini. Noi sperăm ca cel târziu la începutul anului 2017 să demarăm procedura de licitaţie, urmând ca în 3-4 luni să fim gata şi să dotăm cu aparatură Clinica de Mari Arşi”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara. 

Bolnavul ars vi-l puteţi imagina ca pe un organism care rămâne fără cea mai bună barieră care îl protejează de mediul exterior, tegumentul. În momentul în care există aceste leziuni de arsură, organismul este expus pe zonele respective la infecţii care pot să fie şi să apară de la locul în care s-a întâmplat accidentul. De aceea această unitate care se va deschide curând va putea să asigure această calitate de a aduce pacientul în condiţii în care să-l protejăm de astfel de infecţii, pentru că o infecţie la un bolnav ars este o tragedie şi este din punctul nostru al chirugilor, dar şi al medicilor de la terapie intensivă, iar neavând condiţiile şi neavând posibităţile respective nu o să putem să facem acel act medical de calitate. Anul acesta am avut 36 de bolnavi cu leziuni de arsură până în 20%, şi încă două cazuri preluate, dar aceşti doi din urmă au fost cu arsură destul de superficială şi pentru noi a fost facil de a-i trata”, spune Gheorghe Nodiţi, şef Secţia de Chirurgie Plastică – Casa Austria. 

 „Noi gestionăm în prezent şi arsuri de până la 40%, am preluat astfel de pacienţi, în condiţiile în care le-am creat şi le-am generat până la nivelul anului 2012, dar sunt cu totul impropii în momentul de faţă. Volumul de muncă este foarte mare, aparatura complexă este necesară şi nu putem să gestionăm decât arsuri de suprafaţă, de până în 30%, cu eforturi extrem de mari a personalului, mai ales a persoanlului ATI. Un centru de mari arşi la Timişoara este un lucru esenţial, nu doar pentru oraşul nostru ci pentru ţară. Dacă va absorbi numai partea de vest de patologie, rămâne de văzut dacă cele cinci locuri vor fi suficiente. Acest model după părerea mea trebuie implementat în toată ţara, chiar dacă este compartimental la standare, pentru că nu ne permitem ca ţară prin politici de stat să facem un mare spital de arşi.  Este foarte mult de muncă, este o patologie de suferinţă supremă. Nu este o muncă rutinată, este o muncă delicată şi este o meserie vocaţională să gestionezi arşii şi de asta nu se înghesuie foarte mult personal în sectorul de arşi”, spune Mirela Sărăndan, coordonator ATI Casa Austria.

Conducerea Spitalului Judeţean se plânge însă, în continuare de lipsa de personal, mai ales în ceea ce priveşte Clinica de Arşi. Deşi au fost scoase recent la concurs 24 de posturi pentru asistenţi medicali doar la aceast centru, abia s-au ocupat jumatate. Unul dintre principalele motive pentru care nimeni nu se înghersuie să ocupe un astfel de post este salarizarea, mult mai scăzută decât în alte centre de acest tip.

În total, la Centrul de Mari Arşi din Timişoara sunt disponibile 50 de posturi pentru medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri.

Nu a fost personal dornic să se angajeze la Terapie Intensivă, la comaprtimentul de Mari Arşi. O să scoatem din nou la concurs toate posturile neocupate, sperăm chiar acum pe sfârşit de an. Din păcate cu personalul avem o mare problemă. Personalul va trebui supraspecializat. Ori salariul e mic, ori pleacă foarte multă lume în străinătate”, a mai spus Marius Craina.

Clinica de Mari Arşi urmează să fie deschisă cel târziu la sfârşitul anului viitor. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

VIDEO: Revoltă lângă Timişoara! Părinţii copiilor cu dizabilităţi şi cu probleme financiare cer redeschiderea Centrului de Zi

Scandalul din comuna Dumbrăviţa, pe tema Centrului de Zi pare fără sfârşit, în contextul în care locaţia rămâne închisă, din cauză că nu mai are licenţă de funcţionare.

Ţeapă marca PNL – Nica! Acuzaţii gave ale USR-iştilor, cu privire la restaurarea Castelului Huniade

USR Timiș trage un semnal de alarmă cu privire la firma care se va ocupa de proiectul tehnic pentru restaurarea Castelului Huniade.

Înjunghiați într-o parcare la intrarea în Timișoara! Doi cetățeni turci au ajuns în stare gravă la spital

Scandal într-o parcare de tiruri, la marginea Timișoarei, între trei cetățeni turci! Doi dintre ei au ajuns la spital, după ce au fost înjunghiați.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.