Bolnavii de cancer care fac chimioterapie își pot salva părul! Dispozitiv unic, în vestul ţării, la Oncohelp

Unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este căderea părului pacientului, pentru că substanţele folosite duc la scăderea rezistenţei acestuia.

Chimioterapia atacă toate celulele din corp care se divid rapid.

Dacă avem în vedere viteza cu care are loc această diviziune celulară, cele care formează părul sunt pe locul doi într-un clasament al rapidității.

De aceea, majoritatea pacienților încep să își piardă părul după două săptămâni de la prima ședința de chimioterapie. Efectele sunt însă diferite pentru fiecare bolnav.

Pentru a reduce căderea părului, pacienții care urmează chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp au la dispoziție o cască specială care împiedică pierderea părului sau menține o pierdere moderată, de 30-50 la sută.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Cum arată Kievul după trei săptămâni de război? Imagini dramatice, din această dimineață

“De acest dispozitiv pot beneficia, evident gratuit, toți pacienții noștri. Prin scăderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce acțiunea citostaticelor asupra foliculilor piloși și astfel se previne căderea părului. Procedura de răcire a scalpului nu interferează cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficiența acestuia, dimpotrivă, poate să amelioreze chiar calitatea vieții pacientului, având în vedere că împiedică pierderea părului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar în momentul începerii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog – OncoHelp

Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o bonetă specială, ce se fixează pe cap și care duce la răcirea scalpului cu câteva grade.

Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor părului, iar substanțele medicale folosite în chimioterapie nu mai afectează atât de grav firul de păr, acesta menținându-și rezistența.

Scăderea temperaturii scalpului permite păstrarea părului în mare parte sau chiar în totalitate.

Pentru a avea efect, boneta trebuie folosită de la prima ședință de tratament.

Rezultatele acestei proceduri depind însă de tipul și faza cancerului, vârstă, starea părului, dar și de starea generală de sănătate.

“Procedura presupune începerea folosirii bonetei cu 30 de minute înainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, în acel moment are loc scăderea temperaturii scalpului. Casca este menținută apoi pe toată durata perfuzării și 90 de minute după ce se încheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus că acest dispozitiv protejează inclusiv regenerarea părului”, mai spune medicul Norina Macra.

CITEŞTE ŞI: Alin Nica: Primarul Fritz instigă timișorenii la nerespectarea legii!

“Pentru unii pacienți, pierderea părului poate fi una dintre urmările tratamentului cel mai greu de îndurat, iar asta poate duce, totodată, la scăderea încrederii  în sine,la stări de anxietate, deprimare sau  furie. Aceste consecințe la nivel emoțional pot afecta atât relația cu propria persoană, cât și cu cei din jur”, explică Alexandra Mihoc, psiholog clinician – OncoHelp

Dispozitivul a fost achiziționat cu ajutorul unei sponzorizări primită de la compania MEWI Import Export Agrar Industrietechnik S.R.L

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare

Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.

Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în urmă cu puţin timp, la Timişoara, în zona AEM.

VIDEO: Scandal la Dumbrăviţa, unde primarul aruncă în stradă, copiii cu probleme sociale şi cu dizabilităţi

S-au încins spiritele, în această după-amiază, la dezbaterea publică privind soarta Centrului de Zi din comuna Dumbrăviţa.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.