Aeroportul Timișoara recuperează din trafic încet dar sigur în primul trimestru și în mod accelerat în prima lună din cel de-al doilea trimestru

Evoluția traficului aerian în perioada ianuarie-martie 2022 arată semne bune de redresare și prognozele pentru viitorul apropiat sunt și mai optimiste. Aeroportul Internațional Timișoara a ajuns la 155.996 de pasageri în primele trei luni din acest an, ceea ce înseamnă o creștere a traficului de pasageri cu 276%, raportat la perioada similară din 2021, când au fost înregistrați 41.434 de pasageri. Traficul aerian revine cu un procent semnificativ nu doar la Timișoara ci la nivelul întregii țări, România înregistrând o creștere a traficului aerian de 236%.

De asemenea, în prima lună a trimestrului II s-a înregistrat o creștere și mai mare a traficului, de 326% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut iar, în ceea ce privește raportarea la anul 2019 (neafectat de pandemie), diferența este de doar 11%.

Mișcările de aeronave din primul trimestru au crescut deasemenea semnificativ ca număr în 2022 față de 2021, de la 1887 la 2720 ceea ce reprezintă o creștere de 44%. Trendul crescător va fi accelerat în următoarele luni de programul de vară în care sunt programate peste 530 de curse charter de vacanță, dar și multe curse noi de linie. Astfel, aeroportul poate reveni treptat dar într-un ritm destul de rapid, la un număr de curse apropiat de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019.

Această revenire a traficului a avut efecte și asupra situațiilor financiare înregistrate de aeroport. Astfel, veniturile aeronautice au avut o creștere de 144% în 2022 față de 2021, perioada ianuarie-martie, iar cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 123%. În plus, pe parcursul trimestrului I 2022, managementul aeroportului a reușit, prin aplicarea unor măsuri de ajustare/limitare a cheltuielilor la minimul posibil, să obțină și o reducere a pierderii financiare cu 72% față de perioada similară din 2021 (de la 3,7 milioane de lei la 1,05 milioane lei). În condițiile în care nu ar fi intervenit creșterile de prețuri la gaz, energie electrică și combustibil, precum și obligații asumate la bănci, rezultatul aeroportului pe trimestrul I 2022 ar fi fost considerabil mai bun.

Una dintre cele mai importante activități desfășurate pe Aeroportul Timișoara în trimestru I 2022 a fost traficul de marfă, tonele de marfă manipulate. Creșterea față de anul trecut, în aceeași perioadă, a fost de 63% și, comparativ cu trimestrul I a anului 2019, traficul de marfă a crescut cu 75%.

Cifrele sunt mai mult decât încurajatoare, sunt chiar neașteptat de bune. Cele mai recente prognoze realizate și publicate de către cele mai importante instituții internaționale din sectorul aviatic IATA, ICAO, ACI și Eurocontrol spun că revenirea traficului de pasageri la valorile înregistrate în anul 2019 sunt posibile pentru anumite aeroporturi în anul 2024, dar majoritatea vor ajunge la aceleasi rezultate abia în anul 2025. Noi vom continua să facem eforturi pentru a ne apropia de eșalonul aeroporturilor din prima categorie”, a declarat Daniel Stamatovici, director general al AIT TV.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Probleme cu apa din cauza caniculei! Presiune scăzută în mai multe localități din Timiș

Din cauza consumului excesiv de apă datorat perioadei caniculare, în localitățile Criciova, Cireșu și Jdioara se înregistrează o presiune scăzută și este posibil ca acestea să rămână fără apă. Autoritățile atrag atenția că utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este interzisă. Conform normelor în vigoare, necesarul de apă pentru […]
primaria tm

Primăria Timişoara se digitalizează! O actriţă, implicată în procesul de tehnologizare

Începând de luni, 4 iulie, vechea centrală analogică a Primăriei Timișoara va intra în pensie și va fi înlocuită de o centrală digitală nou-nouță. Vocea care îi va ajuta pe timișoreni să obțină informațiile de care au nevoie sau să intre în legătură cu anumite departamente și direcții îi aparține cunoscutei actrițe timișorene Olga Török. […]

Arme furate dintr-o locuinţă! Hoţii au dat atacul de patru ori la rând, la aceeaşi adresă

Doi indivizi de 29, respectiv 30 de ani, au fost prinşi în fralgrant, în timp ce încercau să pătrundă pe o proprietate privată. S-a întâmplat azi-noapte, în Făget, iar atacatorii nu erau la prima lovitură de acest gen.În alte trei nopţi au intrat prin efracţie, în aceeaşi locuinţă de pe strada Gheorghe Doja, de unde […]

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.