Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Valsul Valurile Dunării, celebrat la Timişoara! Compozitorul, cetăţean de onoare post-mortem al oraşului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jovan Ivanović, autorul celebrei piese “Valurile Dunării”, a devenit cetăţean de onoare post-mortem al Timişoarei.

Distincţia i-a fost acordată strănepotului său, Andrei Ivanovic, prezent în aceste zile în oraşul de pe Bega, pentru a susţine un concert.

CITEŞTE ŞI: Video: Imaginile dezastrului, după explozia unei butelii! Un bloc întreg a fost evacuat

Jovan Ivanović, cunoscut ca şi Iosif, Ion sau Ivan Ivanovici s-a născut în oraşul de pe Bega în anul 1845, în vremea când Timişoara făcea parte din Imperiul Habsburgic.

În anul 1880 a compus celebrul vals Valurile Dunării, iar piesa  a fost prezentă şi la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, în aranjamentul orchestral semnat de Emile Waldteufel, bucurându-se de un succes fulminant.

Din 116 compoziții scrise de autori reputați, „Valurile Dunării” a fost aleasă pentru a fi imnul oficial al Expoziției Universale de la Paris, care a marcat și inaugurarea celebrului Turn Eiffel.

Astfel, piesa ”Valurile Dunării” a devenit imediat cunoscută în întreaga lume, revista berlineză Die Musik numindu-l pe Ivanović în 1903 - regele valsului românesc.

CITEŞTE ŞI: Președintele USR Timiș, Cristian Moș, vrea să preia frâiele judeţului! Aspiră la funcţia de preşedinte CJT

Reputatul compozitor Jovan Ivanović a fost numit post-mortem Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, prin HCL nr. 506 din 25.10.2019.

 

 

Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 20:34

1 comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login