Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Proiect de anvergură! Vom merge cu vaporaşele, de la Timişoara până în Serbia!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Veşti bune pentru timişoreni şi nu numai! Printr-un proiect european, în valoare de 14 milioane de euro, canalul Bega va redeveni navigabil.

Este vorba despre întregul tronson, care va face posibilă circulaţia cu vaporaşele, de la Timişoara până în Serbia, acolo unde Bega se varsă în Tisa.

CITEŞTE ŞI: Hoții de milioane de euro, din vestul țării, au fost prinși! Cum au acționat?

Realizarea acestui proiect va face pe de-o parte ca zona Banatului să se dezvolte din punct de vedere turistic, iar pe de altă parte va duce la consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări.

„Acest proiect strategic, finanţat pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia şi cu o valoare de aproximativ 13 milioane de euro, este un bun prilej pentru cele două ţări de a crea o nouă cale de comunicaţii, o cale istorică, aşa cum este Canalul Bega. La finalizarea acestui proiect putem discuta despre ceea ce înseamnă parteneriat între judeţul Timiş şi Regiunea Voievodina”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Valoarea totală a acesti proiect este de 13.850.687 de euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 11.773.084 de euro.

“Este un proiect așteptat de mult timp. Cea mai importantă lucrare este realizarea stăvilarului de la Sânmihaiu Român, care nu funcționează, și a barajului de la Sânmihaiu Român. De asemenea, înainte de baraj va fi amenajată o insulă în scop turistic. De ce nu, la finalul proiectului, dacă vaporașele lui Robu vor fi funcționale, putem să discutăm și de a merge mai departe înspre Tisa, Dunăre… să ne întâlnim la Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani. În acest moment este lansată achiziția națională de proiectare și execuție a nodului hidrotehnic de la Sînmihaiu Român”, a spus directorul Administraţiei de Apă Banat, Titu Bojin.

Termenul de finalizare a proiectului este de 4 ani, însă cei implicaţi sunt de părere că Bega va redeveni navigabilă în 2021.

CITEŞTE ŞI: Ucis pentru 30 de lei! Crima înfiorătoare pe care au comis-o doi bărbaţi, care şi-au legat victima şi au lăsat-o să se înece

“Proiectul prevede, la partea română, realizarea nodului hidrotehnic de la Sânmihai, cu tot ce înseamnă implicațiile ecluzelor, a posibilităților de tranzitare a vaporașelor, tot ce prevede barajul propriu-zis, clădirea administrativă, respectiv cantonul de la nodul hidrotehnic, și insula aflată înainte de a intra în zona barajului, care poate fi pregătită pentru a primi musafiri înainte de a trece înspre Serbia. În partea sârbă se continuă pista de biciclete de 37 de kilometri, care a fost realizată în etapa întâi la noi, se face o pistă de 43 de kilometri pentru biciclete, se repară două noduri hidrotehnice. Noi suntem liderii de proiect, sperăm ca după licitația care se va încheia, după părerea noastră, în luna martie, până în luna februarie fiind posibilitatea de depunere a ofertelor, să înceapă din primăvară realizarea obiectivelor care trebuie atinse în acest proiect”, a mai spus Bojin.

Canalul Bega este navigabil şi acum, însă doar în Timişoara.

Aici circulă şapte vaporaşe, atât în scopuri turistice, cât şi în regim de mijloace de transport în comun.

 

 

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Dispar vaporaşele, bicicletele şi trotinetele din Timişoara! Circulaţia lor se suspendă până la primăvară

Dispar vaporaşele, bicicletele şi trotinetele din Timişoara! Circulaţia lor se suspendă până la primăvară

Sunt ultimele două zile în care timişorenii se pot bucura de transportul public cu vaporaşe, biciclete şi trotinete.

Detalii

Mesajul deputatului Matei Suciu, de Ziua Naţională a României!

Mesajul deputatului Matei Suciu, de Ziua Naţională a României!

Astăzi este zi de mare sărbătoare, pentru românii de pretutindeni, care celebrează Unirea Principatelor Româneşti.

Detalii

Valeriu Lupu, de numele căruia se leagă moartea a 48 de oameni, a ajuns secretar de stat în ministerul Transporturilor

Valeriu Lupu, de numele căruia se leagă moartea a 48 de oameni, a ajuns secretar de stat în ministerul Transporturilor

Aşa cum a anunţat sursadevest, în urmă cu trei zile, un PMP-ist din Timiş a fost numit deja, secretar de stat în ministerul Transporturilor.

Detalii

Politică

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login