Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Metroul lui Robu, blocat la Ministerul Transporturilor

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de realizarea a unei linii de metrou la Timișoara bate pasul pe loc.

Sudiul de prefezabilitate a fost depus la Ministerul Transporturilor, dar acesta n-a ajuns să fie propus pentru finanțare la Bruxelles așa cum se discuta până acum. Motivul? Guvernul greșit, spune primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu.

La începutul anului 2015, după o vizită la Bruxelles, primarul Nicolae Robu se arăta încrezător în ceea ce privește finanțarea proiectului pe ceea ce se numește Planul Juncker. Chiar comisarul european Corina Crețu i-a dat la vremea respectivă…”aripi”.

Am discutat despre problemele europene, de soarta ultimilor bani, dar și despre noile programe 2014-2020. O problemă concretă pe care am ridicat-o a fost problema liniilor ferate din Timișoara. Am întrebat-o pe doamna comisar în ce condiții am putea accede la fonduri europene speciale pentru marile proiecte. Noi suntem conștienți că un asemenea proiect care ar costa de la 250 de milioane de euro până la nu se știe cât, este o sumă mare și nu se poate lua din fondurile alocate regional. Există proiecte mari, coridorul IV, drept urmare nu excludem posibilitatea ca din fondurile de miliarde de euro alocate pe coridorul IV, să fie unele alocate către acest sector. Juncker a venit cu ideea ca sume mai mari să fie alocate pentru mari proiecte. Încă nu s-a constituit fondul, dar urmează a se constitui dacă Juncker a fost ales președinte, și iată ar fi o variantă care ar permite finanțarea unui astfel de proiect, dar asta nu înseamnă că noi vedem problema rezolvată. Dar asta arată că o să fie posibilități. Vom discuta și în luna aprilie când doamna Corina Crețu va veni la Timișoara”, a explicat primarul Nicolae Robu la începutul anului 2015.

Ulterior, în luna octombrie a aceluiași an s-a făcut primul pas concret în ceea ce privește îngroparea liniilor de cale ferată în subteran, și anume Consiliul Local Timișoara vota pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Acesta a fost realizat mai apoi și trimis la Ministerul Transporturilor.

„Cu doamna Corina Crețu nu am mai avut discuții, pentru că dânsa nu a mai venit cum a promis la Timișoara. După ce am finalizat studiul de prefezabilitate l-am trimis la Minister, care și-a dat un aviz favorabil pe el, dar nu a fost făcut un proiect în jurul lui. Studiul a spus că merită să se facă studiul de fezabilitate. Primăria nu are dreptul să facă studiu de fezabilitate. Acesta trebuia făcut de minister, dar nu s-a mai făcut nimic”, a explicat primarul Timișorei, Nicolae Robu.

Acesta este de părere că doar proasta guvernare de până acum a făcut ca proiectul metroului să nu ajungă la Bruxelles, deși recunoaște că acesta ar fi putut oricum să nu primească finanțarea mult dorită.

„Nu pot afirma că dacă s-ar fi depus un proiect în acest sens, el ar fi putut fi acceptat pentru finanțare, dar un Guvern competent se apleacă asupra unei asemenea idei, dat fiind impactul major pe care ea îl produce. Dacă câștigăm alegerile, cu Dacian Cioloș prim-ministru probabil că lucrurile vor fi abordate altfel”, a mai afirmat Robu.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login