ABA Banat, despre avizarea stării de siguranţă a barajelor

Administrația Bazinală de Apă Banat a găzduit, în perioada 14-16 decembrie, şedința comună de bilanț a activității comisiilor teritoriale de avizare a stării de siguranţă a barajelor.

La sedințele comune au participat reprezentanți ai tuturor comisiilor teritoriale de avizare, specialiști din domeniul siguranței barajelor, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, A.N. ”Apele Române”, din mediul universitar, din rândul experților naționali autorizați, precum și reprezentanți ai deținătorilor lucrărilor avizate.

În cadrul şedinţei comune au fost avizate, în vederea autorizării, un număr de 17 documentații de expertizare a unor baraje din toate bazinele hidrografice ale țării, precum și 2  documentații de realizare a unor investiţii noi.

Analiza activității din anul 2016 a Comisiilor Teritoriale a relevat aspecte importante privind această activitate, și anume: în acest moment, în competențele de avizare ale comisiilor teritoriale se află un număr de circa 2.000 baraje cu acumulări permanente sau nepermanente. Dintre acestea, 35% reprezentând un număr de 699 baraje nu îndeplinesc condițiile pentru a fi autorizate. Acțiunile de control  ale ANAR au identificat un număr de 70 de baraje fără deținători cunoscuți, pentru care se vor aplica prevederile legale prevăzute în OUG nr. 244/2000 aprobate prin Legea nr.466/2001 – Legea Siguranței Barajelor, cu modificările și completările ulterioare

În cadrul întâlnirii s-au discutat propuneri de îmbunătățire a procesului de avizare privind siguranța barajelor dar și propuneri de modificare și completare a actelor normative din acest domeniu. De asemenea, au fost prezentate proiecte de norme tehnice de aplicare a legislaţiei specifice siguranței digurilor de apărare împotriva inundațiilor. Totodată, s-au făcut propuneri de proceduri privind supravegherea, inspecția și expertizarea digurilor în vederea autorizării acestora.

Această activitate este cu atât mai importantă cu cât cele 2000 baraje la care se adaugă peste 10.000 km de diguri au un rol important în apărarea împotriva inundațiilor a populației. 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Copii dispăruţi fără urmă! I-ai văzut cumva? Ajută la găsirea lor

O fată de 14 ani şi un băiat de 15 ani au fost daţi în urmărire naţională, după ce ai dispărut şi nimeni nu reuşeşte să îi contacteze.

Cruzime fără margini! Şi-a dus câinele în pădure şi l-a spânzurat

Anchetă amplă, derulată de Poliţia Animalelor, după ce un patruped din rasa Rottweiller a fost găsit spânzurat.

Aquatim anunţă noi întreruperi în furnizarea apei!

Joi, 18 august, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Chizătău pentru spălarea rețelei de distribuție și a bazinului de înmagazinare.

email: [email protected] | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.